Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Този дефицит е причината за ранното побеляване на косата

20 юли 2024, 14:28 часа

Според руския лекар д-р Морозов много хора смятат, че ранното побеляване на косата се дължи на генетиката. Но според него то се дължи на определени дефицит в тялото и започва преди 35-годишна възраст.

Ранно побеляване на косата

"Побеляването в повечето случаи е генетична особеност на тялото и възниква поради недостатъци на важни хранителни вещества. И можем уверено да кажем, че вашите родители също са страдали от същите тези дефицити", споделя лекарят.

Лекар: Ранното побеляване на косата издава по-висой риск от тези заболявания 

"Когато започнем да възстановяваме работата на стомашно-чревния тракт и по-специално да възстановим нормалната киселинност на стомаха, нивата на протеини, мед и желязо се повишават. Именно тези вещества - аминокиселини, мед и желязо - влияят на пигментацията на косата. И най-интересното е, че с възстановяването на всички дефицити, пигментацията на косата постепенно се възстановява!", казва още д-р Морозов. 

Лекарят споделя, че посивяването на косата може да се дължи на различни причини, като например генетика, стареене, стрес и определени заболявания. Дефицитът на желязо обаче сам по себе си не е причина за побеляването на косата, но може да повлияе негативно на цялостното ви здраве, което от своя страна да доведе до побеляване на косата.

"Ако страдате от дефицит на желязо, първата стъпка трябва да бъде лечението на състоянието. За да направите това, консултирайте се с лекар. Добавките с желязо обикновено се използват за възстановяване на нивата на желязо. Успоредно с това лечение можете да започнете да се борите със сивата коса. Използвайте боя за коса или други продукти, за да прикриете сивата коса. Също така е важно да наблюдавате здравето си, да се храните правилно и да избягвате стресови ситуации", казва специалистът.

Най-добрата диета за здрава коса са храни, богати на калций и желязо, зелени и листни зеленчуци, водорасли и други източници на витамини и минерали.

Сьомгата изобилства от омега-3 полиненаситени мастни киселини, които са от съществено значение за здравия скалп. Липсата на мастни киселини може да доведе до сух скалп и коса, която изглежда тънка. Сьомгата също е отличен източник на протеини. Съдържа много витамин В12 и желязо, които също подхранват и укрепват косата. 

Здравата коса се нуждае от хранителните вещества, съдържащи се в зелените и листните зеленчуци. Спанакът, броколите и манголдът са много богати на витамини А и С, от които тялото се нуждае, за да произведе достатъчно себум, който служи като естествен балсам за косата. Тъмнозелените зеленчуци също помагат да осигурите желязо и калций на косата си.

Бобови растения - фасулът и лещата също са много важни за укрепването на косата. Те са отличен източник на протеин, който е от съществено значение за растежа на косата. Диетата трябва да включва още ядки, яйца, млечни и пълнозърнести продукти.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес