Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това са топ 5 на признаците на инсулт

21 октомври 2024, 20:19 часа

Д-р Айгюл Арсланова споделя какви оплаквания включват топ 5 на признаците на инсулт. Експертът пояснява, че дори появата на един от тези признаци изисква незабавно повикване на линейка.

"Инсултът се характеризира с остро нарушение на кръвообращението в мозъка, при което настъпва смърт на тъканите и се нарушават функциите на нервната система. Изключително важно е да се помогне на човек с инсулт възможно най-бързо - въпросът за времето, през което се провежда терапията, е от фундаментално значение. Ето защо е необходимо да можете да разпознавате неговите прояви - това ви позволява своевременно да потърсите медицинска помощ след разпознаване на опасна патология", казва д-р Айгюл Арсланова. 

Топ 5 на признаците на инсулт

„Първите признаци на инсулт често се появяват внезапно и могат да варират от лека загуба на чувствителност до силно главоболие“, разказва за клиничната картина на инсулта д-р Арсланова.

Лекар: 3 чаши на ден от тази напитка предпазват от диабет и инсулт

Лекарят посочи първите 5 очевидни признака на инсулт:

  • изкряване на изражението на лицето
  • проблеми с говора
  • двигателни дисфункции
  • промени в зрението
  • внезапно главоболие

Изкривяване на изражението на лицето. Доктор Агюл Арсланова дава съвет: "При съмнение за инсулт трябва да помолите болния да се усмихне. В този случай едната страна на лицето ще бъде неподвижна и при опит за усмивка ще възникне ефектът на изкривяване и асиметрия".

Проблеми с говора. Друг ясен признак за инсулт специалистът определя неразбираемата реч. Човек може също да обърка думите и да каже нещо безсмислено.

Двигателни дисфункции. Ако пострадалият от инсулт бъде помолен да вдигне двете си ръце, той няма да може да ги движи едновременно - единият крайник ще остане спуснат.

Промени в зрението. Настъпва временна загуба на зрението на едното или и на двете очи. Пациентът също започва да вижда двойно.

Внезапно главоболие. Говорейки за очевидните признаци на инсулт, лекарят изяснява: тази болка възниква без причина и веднага се усеща като много силна. Освен това може да се появи повръщане и объркване.

Д-р Арсланова подчертава, че е необходимо да се свържете с лекар, ако забележите поне един от признаците, посочени по-горе. Тя отбеляза, че рискът от опасни нарушения в мозъчната функция се увеличава рязко, ако човек пуши или има хипертония, диабет или висок холестерол. Лекарят допълва, че от своя страна редовните медицински прегледи и здравословният начин на живот спомагат за намаляване на този риск.

Лекар: Това са симптомите на "тих" инсулт

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес