Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това са последствията при внезапен отказ на кафето

17 септември 2024, 12:16 часа

Сандра Вигелене, диетолог и експерт по глобално хранене от колежа VIA към университета Орхус в Дания, споделя, че при опит да ограничите консумацията на кафе или да се откажете от изведнъж тази напитка, има последствия за тялото - едно от тях е запекът.

Последствия от внезапния отказ на кафе

Според HealthNews, кафето е известно със способността си да стимулира движенията на дебелото черво и този ефект се проявява почти веднага след консумация му. Освен че стимулира чревните контракции, тази напитка влияе върху нервните механизми и хормоните на стомашно-чревния тракт, които също участват в процеса на изхождане.

Кардиолог: Тези хора трябва да се откажат от кафето

Д-р Вигелене пояснява, че хората, които често пият кофеинови напитки, могат да развият както физическа, така и психологическа зависимост от тях. Поради тази причина внезапното спиране на употребата им може да причини „симптоми на отнемане“, както и запек.

Диетологът съветва хората, които искат да намалят консумацията на кафе, да не го правят твърде драстично. В първите етапи на корекция на диетата е по-добре постепенно да замените кафето с обикновен чай или матча (прахообразна зелена версия на напитката). Също така е важно да се поддържа режим на пиене и да се обърне внимание на физическата активност - такива навици спомагат за подобряване на храносмилането.

Ползи от кафето

Според Националния онкологичен институт на Обединеното кралство, ползите от кафето се изразяват в намаляване на риска от развитие на злокачествени тумори на гърдата с приблизително 20% и вероятността от преждевременна смърт от други видове рак с 16%. Също така при жените напитката значително повишава концентрацията, но може да влоши болката по време на менструация.

Учени от университета в Бристол заключиха, че кафето подобрява кръвообращението в тазовите органи и помага за отпускане на гладките мускули. Това намалява вероятността от развитие на еректилна дисфункция. Напитката обаче може да причини и трудности при концентрацията.

Напитката подобрява настроението, когнитивните функции, енергията и облекчава умората. Нейната консумация се свързва с намаляване на риска от развитие на болестта на Алцхаймер със 70%, болестта на Паркинсон с 60%.

Вероятността от сърдечни патологии намалява с 25%. Склонността към депресия намалява с 15%. Рискът от образуване на камъни в жлъчката се намалява с 25% благодарение на редовната умерена консумация на кафе, според експерта.

Намаляване на вредата от кафето

За да сведете до минимум вредата от кафето и да се възползвате от неговите положителни ефекти, трябва да се придържате към няколко правила:

  • Пийте висококачествено кафе, за предпочитане натурално смлени зърна.
  • юКонсумирайте напитката преди 13 часа, за да избегнете проблеми със съня.
  • Не пийте кафе на празен стомах, в противен случай се повишава киселинността и се появява дразнене на лигавицата.
  • Намалете количеството добавки (захар, сметана, мляко) или ги премахнете напълно.

Пийте кафе в умерени количества, прекомерната консумация на напитката може да навреди дори на напълно здрав човек.

Колко кафе можете да пиете на ден?

Умереността е основното правило за тези, които се интересуват от ползите от кафето за тялото. Ако сте от почитателите на ободряващата напитка, консумацията на 1-2 чаши на ден би била оптимална. По-големият обем вече може да има отрицателно въздействие. Освен това се препоръчва да се сведе до минимум количеството кофеин или напълно да се откаже от него за деца, бременни и кърмещи жени, хора със заболявания на нервната и сърдечно-съдовата система и стомашно-чревния тракт, казва още експертът.

Лекар: Тези храни НЕ трябва да се консумират с чай или кафе

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес