Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това са навиците, които пакреасът не прощава

05 февруари 2024, 13:04 часа

Руският гастроентеролог д-р Олга Помоинецкая назова няколко малко известни факта за панкреаса, както и някои лоши навици, които този орган „не прощава“. ⠀

Пагубните навици за панкреаса 

"Този орган няма да ви прости лошите навици. Една от основните причини за развитието на панкреатит при възрастни е тютюнопушенето. Това е последвано от стрес, честа консумация на алкохол и нередовно хранене – любимите ни закуски“, отбелязва лекарят. 

Лекар: Това са най-добрите билки и храни за панкреаса

"Този орган е изключително деликатен. Структурата му е много деликатна; по време на възпаление неговите клетките умират и не се възстановяват“, споделя лекарят.

Панкреасът отделя ензими за храносмилането. Ако е възпален, отделянето им се нарушава и органът започва да се "самосмила".

Една част от него работи като храносмилателна жлеза, а втората част - ендокринна - произвежда хормони, регулира метаболизма на въглехидратите и мазнините в тялото. Коментираният орган контролира нивата на глюкозата. В случай на нарушение на процесите се развива инсулинова резистентност и захарен диабет.

Лекарят обяснява и как възникват популярните в момента хранителни непоносимости. Те са свързани с функцията на коментирания орган. При недостатъчна секреция на ензими, храносмилането на храната става непълно и тялото възприема лошо усвоените хранителни частици като алергени - оттук и една или друга хранителна непоносимост.

"Да добавим и за закуските. Те могат да имат ефект върху панкреаса, особено ако съдържат големи количества мазнини и прости въглехидрати. Закуските, богати на мазнини и прости въглехидрати, могат да изискват повече инсулин от този орган, за да преработи и усвои храната. Това води до претоварването. Рискът от развитие на панкреатит, възпаление на панкреаса, се увеличава от няколко фактора, включително лоша диета.

Симптоми на панкреатит

Те включват:

  • Болка в горната част на корема. Понякога се описва като "кама". Един от основните симптоми на панкреатит е остра болка в горната част на корема, която може да се разпространи към гърба.
  • При панкреатит може да се появи повръщане и гадене, особено след хранене. Това се дължи на нарушаване на нормалното функциониране на органа.
  • Загуба на апетит и тегло. Възпалението на органа може да доведе до загуба на апетит и внезапна загуба на тегло. Това се дължи на нарушаване на нормалното храносмилане и усвояване на хранителните вещества.
  • Необичайни изпражнения.
  • Възпалението на органа може да причини обща умора и слабост, свързани с нарушаване на нормалния метаболизъм и храносмилане.

8 храни, които вашият панкреас обича

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес