Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това са най-добрите храни за здравето на дебелото черво

11 септември 2024, 01:18 часа

Британският диетолог д-р Емили Лийминг изброява кои са най-полезните храни за здравето на дебелото черво.

Най-полезните храни за здравето на дебелото черво

Необходимо е да включите в диетата си преварена вода, лук, чесън, кисело зеле и кефир.

Обработените меса и алкохолът, от друга страна, е най-добре да се избягват. Това разказа пред Daily Mail британският диетолог Емили Лийминг.

Лекар: Това е най-полезната храна за дебелото черво

Лекарят обяснява, че търговската бутилирана вода може да съдържа пластмасови частици. Някои проучвания показват, че ако попадне в храносмилателния тракт, може да има отрицателен ефект върху микробиома на червата. Учените също установиха, че структурата на раковите тумори на червата съдържа повече микропластмаса, отколкото тъканите на здрави хора. Поради тази причина д-р Лийминг препоръчва да замените бутилираната вода с чешмяна и преварена вода.

Диетологът съветва още да се ограничи консумацията на колбаси, бекон, луканка, телешко, свинско и агнешко. Проучване, публикувано в International Journal of Epidemiology през 2022 г., установи, че всеки 70 грама червено или преработено месо на ден повишава риска от колоректален рак с 32%. В същото време чесънът, лукът, ферментиралите храни (кисело зеле, кефир), лещата, лукът, аспержите, ерусалимският артишок и коренът от цикория предотвратяват това заболяване, благодарение на пребиотичните фибри в състава си.

Лекарят допълва, че алкохолът е вреден и за червата. Според диетолога виното се счита за относително безопасна напитка. Съдържа антиоксидантни съединения като антоцианини и ресвератрол, които могат да имат положителен ефект върху микробиома на червата и да имат противовъзпалителни ефекти.

По отношение на кефира, той съдържа полезни микроорганизми, които имат положителен ефект върху храносмилането и помагат при стомашно-чревни заболявания. Проучванията показват, че консумацията на пробиотици (които се намират в големи количества в кефира) помагат при диария, както и при храносмилателни проблеми, причинени от антибиотици и възстановяване след курс на антибиотици.

Поради антибактериалните си свойства кефирът се препоръчва при стомашно-чревни разстройства, причинени от бактерията Helicobacter pylori, като язва на стомаха и дванадесетопръстника. Освен това кефирът трябва да се пие при заболявания като синдром на раздразнените черва, улцерозен колит и болест на Крон

"Данните за ефектите на кефира върху храносмилателните органи не са окончателни и изискват допълнителни изследвания, но практиката показва, че кефирът помага при много стомашно-чревни заболявания - това се дължи главно на наличието на пробиотици. В същото време кефирът не се препоръчва за хора, страдащи от повишена киселинност. Също така си струва да запомните, че пресният кефир има слабителни свойства, докато "по-зрелият" има обратен ефект", казва специалистът.

Лекари: Това са най-вредните храни за дебелото черво

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес