Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това са 3-те най-полезни напитки, които предпазват от кръвни съсиреци

14 декември 2022, 14:24 часа

Колкото по-вискозна е кръвта, толкова по-трудно е тя да се движи през съдовете и артериите и съответно рискът от образуване на кръвни съсиреци е по-висок. От своя страна бавният кръвен поток често е основната причина за заболявания като атеросклероза, разширени вени и хемороиди.

Също така твърде гъстата кръв е основната причина за сърдечна, бъбречна и чернодробна недостатъчност (черният дроб и бъбреците също участват в стимулирането на кръвния поток).

Всички правим това вечер, но този навик увеличава риска от кръвни съсиреци

За да предотвратите развитието на опасни заболявания, е важно да положите усилия за естествено разреждане на кръвта, тоест без да приемате лекарства. Как може да направите това, разкрива флебологът д-р Егор Шубин.

Преди всичко трябва да разберете от какво точно се нуждае тялото, за да нормализира вискозитета на кръвта? На първо място, това са: витамините А, С, Е, В1, В2, В6 и К. Всички те влияят пряко на хемопоетичната функция, нормализират кръвообращението или спомагат за регулирането на баланса на липидите, захарите в кръвната плазма. Съответно, когато съставяте менюто си, трябва да сте сигурни, че тези микроелементи присъстват в продуктите, които ще консумирате, споделя лекарят.

Напитките, които намаляват риска от кръвни съсиреци

Според лекаря най-ефективният начин за справяне с гъстата кръв е да се пият напитки, които помагат за нейното разреждане.

Това е най-полезната храна за сваляне на холестерола и предпазване от кръвни съсиреци

Три напитки са особено полезни в този случай:

1. Сок от нар

Пиенето на само 50 мл прясно изцеден сок на ден ще помогне за подобряване на кръвообращението и ще предотврати образуването на кръвни съсиреци, които запушват кръвоносните съдове.

2. Вода с лимон

Голямото количество витамини С и К в жълтия плод помага за нормализиране на липидния баланс. А това от своя страна създава идеални условия за разграждането на излишните мазнини, които се намират в кръвната плазма и могат да се утаят по стените на кръвоносните съдове. Колкото по-малко е съдържанието на мазнини, толкова по-активно се движи кръвта през вените.

Болката в тази част на тялото издава кръвни съсиреци

3. Сок от цвекло

Кореноплодът има много калций и пектинови вещества - те просто участват в метаболитните процеси в кръвта, а също така помагат за отстраняването на бактериални производни като холестерол, олово, кадмий и други вредни микроелементи от плазмата. Благодарение на това кръвта се движи по-бързо през съдовете.

Важно: Статията е с информативна цел и не замества балансираното хранене, както и консултацията с лекар!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес