Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това е закуска №1 за хора с високо кръвно, здравен съвет за деня, 25 септември

25 септември 2024, 10:55 часа

Високото кръвно налягане (хипертония) може да изисква големи промени в живота ви и един от най-лесните начини да се придвижите в правилната посока е да ядете здравословна за сърцето закуска. Това споделя диетологът д-р Крис Мор, цитиран от Health Digest.

„Високото кръвно налягане е често срещан проблем сред възрастните. Около половината от възрастните в Съединените щати имат високо кръвно налягане, според Американската сърдечна асоциация, и много от тези хора дори не го осъзнават. Това е проблем, тъй като високото кръвно налягане, ако не се лекува, може да причини инфаркт, инсулт и дори бъбречно заболяване или сексуална дисфункция", допълва специалистът.

Кои са най-лесните начини за сваляне на кръвното?

Закуска №1 за хора с високо кръвно налягане

Според лекаря овесената каша може да бъде отличен избор за закуска при хипертония.

„Старомодният овес е пълен с фибри, които помагат за понижаване на холестерола и поддържат здравето на сърцето. Тези зърна могат да ви помогнат да контролирате кръвната си захар и да ви поддържат сити за по-дълго време. Пригответе ги с мляко за допълнителен протеин и по-кремообразен вкус“, посъветва д-р Мор. Той отбеляза, че можете също да добавите горски плодове към вашата овесена каша.

„Плодовете са богати на антиоксиданти и фибри, както и на калий, което е недостатъчно използвано хранително вещество, играещо ключова роля в регулирането на кръвното налягане“, обяснява лекарят.

Освен това си струва да добавите ядки или семена, добави специалистът:

„Ядките и семената осигуряват здравословни мазнини, които помагат за понижаване на кръвното налягане и намаляване на възпалението. Те също така добавят фибри и протеини, които могат да помогнат за поддържане на по-здравословно телесно тегло и цялостно здраве на сърцето.

Други ползи от овесената каша

Те са следните:

  • насища тялото с различни полезни вещества;
  • дава дълготрайно усещане за ситост след закуска, което продължава до обяд;
  • не вреди на фигурата и не води до рязък скок на кръвната захар (която всъщност се съхранява в резерв под формата на мастни натрупвания);
  • абсорбира различни вредни вещества (токсини) и ги извежда от тялото, понижава нивото на холестерола в кръвта;
  • обгръща стените на стомаха, намалява дразненето от стомашния сок (което е изключително важно за хора с гастрит), подобрява чревната функция;
  • не съдържа никакви химикали: овкусители, консерванти, оцветители и др.

Различни добавки към овесената каша (плодове, горски плодове, ядки, семена от лен или чиа) ще обогатят не само нейния вкус, но и нейния състав - ще увеличат ползите за тялото. Например ленените семена съдържат омега мастни киселини, които са особено важни за организма през зимата. А овесените ядки със смлени бадеми, ленено семе и парченца плод са не само апетитни и вкусни, но и наистина полезни.

Лекар: Този евтин зеленчук чисти черния дроб и сваля кръвното

Важно: Статията не замества балансиранотп хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес