Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това е тайната на силния имунитет при възрастните хора

15 октомври 2024, 11:27 часа

Качественият сън, разходките на чист въздух и разнообразното хранене ще помогнат за поддържане на имунитета в напреднала възраст, казва д-р Надежда Чернишова. 

Тайната на силния имунитет на възрастните хора

Специалистът припомня, че с разнообразното хранене организмът получава повече полезни вещества, необходими и за поддържане на имунитета.

Лекар: Пийте чая само с това за железен имунитет, здравен съвет за деня, 13 октомври 

„Трябва да ядете повече зеленчуци, плодове, протеинови храни като месо, птици, риба, яйца. Организмът сам ще вземе от тях това, което му е необходимо за имунитет“, казва д-р Чернишова.

"Освен това е важно да сте на открито възможно по-дълго през деня. Ходенето насища кръвта с кислород и подобрява храненето на всички тъкани, позволява на тялото да върши работата си по-добре и остава силно за имунни реакции“, отбелязва терапевтът.

Друг важен компонент е правилният сън. Според д-р Чернишова отпочиналото тяло ще устои по-лесно на инфекциите.

„Препоръчително е да си лягате и да се събуждате в едни и същи часове. Стандартите на съня на всеки са различни, но ако човек се чувства отпочинал, след като се събуди, значи е спал достатъчно“, посочва специалистът.

Топ храни за имунитет

Копърът, морковите , червените чушки, тиквата, цвеклото и зелето съдържат много полезни вещества, които стимулират имунната система. Тези храни имат положителен ефект и върху червата, което е важно за поддържане на цялостното здраве.

Репички - идеално активират защитните ресурси на организма. Броколите са друг мощен имуностимулиращ зеленчук. Съдържат цинк, селен, витамини А, С, D, които успешно се борят с настинките. Киселото зеле е източник на аскорбинова киселина. Заедно с нерафинираното масло не само укрепва имунната система, но и подобрява работата на сърцето. Чесънът съдържа алицин, естествен антибиотик. Консумацията само на 1 парче от този продукт дневно е чудесен начин да подсилите имунната си система и да се предпазите от настинки и вирусни инфекции.

Бадемите съдържат витамини от група В и висока концентрация на витамин Е, който е силен антиоксидант и инхибира процеса на стареене.

Орехите съдържат много бор, Омега-3, витамин Е, селен, антиоксиданти, така че не само помагат за изграждането на силен имунитет, но и подобряват мозъчната функция и паметта.

Лешници, кашу, макадамията също съдържа много хранителни и полезни вещества - витамини А, Е, D, магнезий, фосфор, калций. За най-добър ефект е препоръчително ядките да се консумират на малки порции и то само пресни – непечени и неосолени.

Тези чайове свалят температурата и стимулират имунитета

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес