Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това е нормата на кръвната захар преди и след хранене

04 октомври 2024, 16:49 часа

Кардиологът д-р Иван Степаненко назова нормата на кръвната захар преди и след хранене. Специалистът, по-специално, назова критериите на Световната здравна организация (СЗО) за определяне на нормалните нива на кръвната захар.

Норма на кръвната захар преди и след хранене 

Съгласно тези критерии нивото на кръвната захар на гладно трябва да бъде по-малко от 5,6 mmol/L при измерване на капилярна кръв и по-малко от 6,1 mmol/L при измерване на венозна кръв. Два часа след хранене нивото на глюкозата не трябва да надвишава 7,8 mmol/l.

Тази евтина риба е най-полезна при висока кръвна захар и висок холестерол 

Експертът подчертава, че нивата на глюкозата не зависят от пола на човека. Въпреки това, при деца тази цифра трябва да бъде значително по-ниска, отколкото при възрастни. При деца под 14 години нивата на глюкозата са приблизително 2,3–3,9 mmol/L, а при юноши от 14 до 18 години нивото е до 4 mmol/L.

За да получите точни резултати от теста, терапевтът препоръчва изследването да се прави на празен стомах - сутрин, преди закуска. Последното хранене трябва да бъде 8 часа или за предпочитане 12 часа преди изследването. През този период можете да пиете само чиста вода, а напитките, съдържащи захар и алкохол, са строго забранени.

Високите нива на захар е състояние, което се нарича още хипергликемия. Нивото на захарта над 6,5 mmol/l вече е повод за тревога. Хипергликемията може да бъде временна (свързана с консумация на храни, съдържащи захар, стрес) и постоянна (например при диабет).

Повишени нива на кръвната захар могат да се появят при хора, които консумират прекомерни количества сладкиши, ядат „неправилни“ храни и ядат твърде много. Това състояние може да възникне и при тези, които често изпитват нервно напрежение и стрес. Хипергликемията може също да бъде свързана с някои инфекциозни заболявания и употребата на определени лекарства. И, разбира се, може да се появи при диабет.

Лекарят споделя, че симптоми на висока кръвна захар включват:

  • тежка загуба на тегло с повишен апетит
  • слабост
  • силна умора
  • прекомерна жажда
  • често уриниране
  • сърбеж по кожата
  • по-бавно заздравяване на раните

Има и други признаци на хипергликемичен синдром. Ако откриете подобни прояви в себе си, не трябва да оставяте болестта да се развие. Симптомите на хипергликемия са причина да се консултирате с лекар, който ще предпише адекватно лечение.

Как бобът влияе на кръвната захар и холестерола?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес