Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това е най-вредното кафе

17 септември 2024, 18:15 часа

Влиянието на кафето върху човешкото здраве отдавна се обсъжда.

"Днес лекарите са съгласни, че тази напитка може да бъде полезна в умерени количества. Различните видове кафе напитки ни влияят различно: някои наистина помагат, други само вредят", споделя диетологът д-р Дана Ханес.

Най-вредното и най-полезното кафе

Експертът споделя кое е най-вредното и кое е най-полезното кафе. 

"Мокачино, Фрапучино - всичко това са „течни десерти“ с огромно съдържание на захар и различни млечни добавки (мляко, сметана, бита сметана). Поради това такива напитки не носят никаква полза, а напротив, вредят на тялото. По-добре ги избягвайте или поне не ги пийте всеки ден", казва диетологът.

Лекар: Това са последствията при внезапен отказ на кафето 

„Черното кафе е най-здравословното, защото е само кафе и вода“, казва диетологът Дана Ханес пред списание MEL. Чаша прясно сварено американо или еспресо сутрин може да подобри паметта и концентрацията, да помогне в борбата с инфекциите и дори да осигури допълнителна защита от ултравиолетовите лъчи. 

Макиато е еспресо, сервирано с капка мляко на пара. „Поради малкото количество мляко, обикновено е здравословно като еспресото, но всичко зависи от вида на използваното мляко“, обяснява д-р Ханес. Според диетолога най-здравословно е макиато с растително мляко: соево или бадемово. 

Капучино се прави от една трета еспресо, една трета мляко и една трета мляко на пара. Това означава, че тази кафеена напитка може да съдържа нездравословни наситени мазнини и допълнителни калории. Капучино с растително мляко обаче е по-здравословна алтернатива. 

„Лате - това е основно напитка на млечна основа, смесена с еспресо“, обяснява Ханес. И това, според диетолога, прави латето една от най-вредните кафе напитки. Освен че е с високо съдържание на мазнини и калории, млякото неутрализира полезните антиоксиданти, съдържащи се в кафето. А кафето от своя страна прави млечния протеин казеин още по-трудно смилаем.

"Пиенето на кафе значително подобрява паметта на хората. До този извод стигнаха американски изследователи от университета в Балтимор. Учените са установили, че приблизително 200 мг  кофеин имат благоприятен ефект върху паметта. Струва си да запомните, че не е препоръчително да прекалявате с кафето. Кафето подобрява кръвоснабдяването на мозъка, като по този начин повишава мозъчната активност. Доказано е, че кафето може да намали вредата от тютюнопушенето. Вероятността от рак на пикочния мехур при пушачите се увеличава 7 пъти, а кафето я намалява до 3 пъти", казва експертът.

Освен това кафето подобрява настроението. Тази тръпчива напитка съдържа серотонин, наречен „хормонът на щастието“, поради което е чудесен антидепресант.

Кардиолог: Тези хора трябва да се откажат от кафето 

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес