Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това е най-полезната ядка при деменция

14 октомври 2023, 11:07 часа

Ядките са много здравословна храна: те съдържат много протеини, мазнини, въглехидрати, фибри и витамини, но по-специално една от тях е задължителна при деменция. Руският лекар д-р Александър Мясников споделя, че в случая орехът е задължителен. Но въпреки това не бива да прекалявате с него, защото е много калоричен. За да се предпазите от когнитивен спад и да блокирате развитието на заболяването, достатъчно е да добавяте по 50 грама от тази ядка всеки ден към диетата си.

Орех - най-полезната ядка за мозъка

Орехът е изключително полезен за мозъка, защото съдържа здравословни растителни мазнини, които намаляват развитието на атеросклероза. Освен това съдържа много растителни протеини, които са полезни за мозъчната функция.

Лекарят препоръчва на хора от почти всички възрасти да ядат орехи - както възрастни, така и деца (но не по-рано от две, а за предпочитане три години). Този продукт не само енергизира, дава сила и стимулира всички най-важни процеси в организма, но и повишава устойчивостта му към различни заболявания.

Деменция - този симптом се появява по време на хранене

Редовната му консумация подобрява работата на сърдечно-съдовата система, възстановява метаболитните процеси, нормализира протеиново-мастния метаболизъм и насърчава цялостното укрепване на имунната система. Орехите са особено полезни за тялото през зимния сезон, когато рискът от заразяване с вирусни инфекции и настинки се увеличава.

Веществата, които влизат в състава им, могат да подобрят функционирането на хематопоетичните органи, да нормализират нивата на кръвната захар, да укрепят стените на кръвоносните съдове и да предотвратят появата на холестерол и склеротични плаки.

Орехът е отличен антиоксидант, така че може да бъде ефективна превантивна мярка за предотвратяване на рак. Консумацията му оказва положителен ефект върху състоянието на пикочно-половата система и храносмилателния тракт. Протеинът в този продукт помага за възстановяване на естествената чревна микрофлора, облекчава запек и дисбиоза.

Ползите от орехите се крият не само в ядките, но и в останалите „съставни“ части на плода - черупката, преградите, кожата на перикарпа и дори листата. В суров вид те, разбира се, са малко полезни, но от тях могат да се приготвят лечебни отвари и тинктури.

За женското тяло ползите от орехите са неоспорими. Те имат благоприятен ефект както върху здравето на жените като цяло, така и върху състоянието на репродуктивната система. При редовна консумация на ядката:

  • устойчивост на стрес и повишаване на производителността;
  • тялото се насища с енергия, мозъкът се активира;
  • нормализира се функционирането на щитовидната жлеза, хормоналните нива и менструалния цикъл;
  • състоянието на ноктите и косата се подобрява, те стават здрави и силни;
  • болката по време на менструация намалява;
  • намалява риска от разширени вени;
  • тялото получава достатъчно количество фолиева киселина, което помага да се подготви женското тяло за оплождане на яйцеклетката и последваща бременност.

Още: Учени: Тези професии увеличават риска от деменция

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес