Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това е най-доброто зеле за отслабване

27 февруари 2024, 11:11 часа
Реклама

Зелето е един от зеленчуците, които задължително трябва да присъстват не само в балансираното хранене, но и в диетата при отслабване. От цялото разнообразие от сортове зеле руският диетолог д-р Елена Соломатина съветват да обърнете внимание на бялото кисело зеле.

Какви са ползите от киселото зеле за тялото и за отслабване?

Киселото зеле съдържа тартронова киселина, която насърчава загубата на тегло. Той блокира превръщането на въглехидратите в мазнини, така че за любителите на сладкото и брашното, киселото зеле ще бъде отличен помощник в борбата с излишните килограми. Трябва обаче да става с минимално количество сол”, казва диетологът.

Отслабване с броколи - диета за 5 дни

В допълнение, киселото зеле насища тялото със здравословни фибри, което помага за премахване на излишната захар от тялото.

Янтарната киселина, която също е включена в продукта, подобрява метаболизма. Киселото зеле не трябва да се включва в диетата при заболявания на стомашно-чревния тракт и щитовидната жлеза.

Лекарят съветва в диетата да се включи и прясно бяло зеле. То се отличава с голямото количество диетични фибри, които са необходими за нормализиране на храносмилането и чревната микрофлора. За подхранване на положителна микрофлора е необходима консумацията на диетични фибри. При увеличаване на нейното разнообразие се оказва положителен ефект не само върху функционирането на стомашно-чревния тракт, но и върху човешкия имунитет.

"Освен това има проучвания, които ни казват, че нарушаването на чревната микрофлора може да допринесе за появата на затлъстяване - и тук отново си спомняме положителния ефект на зелето върху микрофлората", казва специалистът.

Освен това бялото зеле е източник на витамин С. В суров вид той присъства в малки количества, но ако бялото зеле се ферментира, нивото на този витамин се повишава значително. 

„Потенциалната вреда от зелето, колкото и да е странно, е свързана с диетичните фибри, които допринасят за подуване на корема. И за хората, които имат този проблем, е по-добре да избягват зелето. Освен това поради тази причина зеленчукът не трябва да се яде от тези, които са в ранния следоперативен период. Този ефект намалява, когато зелето е подложено на термична обработка, но не намалява напълно”, казва специалистът.

Отслабване с джинджифил - 3 начина

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес