Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това е най-добрият витамин при артрит

05 юни 2024, 11:52 часа

Руският лекар д-р Владислав Баженов споделя кой е най-ефективният витамин за борба с артрита. Противно на общоприетото схващане, той твърди, че витамин D не е оптималният избор при лечение на това заболяване. В случая той препоръчва вит. Вз.

Най-добрият витамин при артрит

"Артритът, характеризиращ се с възпаление, болка, разрушаване на хрущяла и износване на ставите, често подтиква пациентите да се обърнат към нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС) и стероиди. Въпреки това, тези лекарства са свързани с редица сериозни странични ефекти, като стомашно-чревно кървене, язви, бъбречни проблеми, ускорено разрушаване на ставите и отслабена имунна система", казва лекарят.

"За щастие има алтернативни лечения, които са без нежелани странични ефекти. Един такъв агент е прекурсорът никотинамид аденин динуклеотид (NAD), вид помощна молекула, която играе ключова роля в превръщането на хранителните вещества в ATP енергия и регулирането на функционирането на повече от 400 гена", допълва експертът.

Кои храни могат да причинят артрит?

Дефицитът на NAD може да доведе до различни негативни последици, включително нарушено възстановяване на колагена, възпаление, хронична умора, мускулна болка и слабост, загуба на мускулна маса, метаболитно заболяване, ускорено стареене и отслабена имунна система.

Витамин B3, особено неговата ниацинамидна форма, има свойства, подобни на аспирина, но без странични ефекти. Помага за намаляване на оксидативния стрес и има благоприятен ефект при възпалителни процеси и артрит.

Д-р Баженов препоръчва прием на ниацинамид в малки дози през целия ден, като по-високата доза се приема еднократно. Оптималната доза може да варира от 100 до 150 mg 3 до 6 пъти на ден, в зависимост от тежестта на артрита. Този режим помага на организма да се справи по-добре със заболяването, независимо от генетичните особености.

"В допълнение към приема на ниацинамид е изключително важно да се осигури достатъчен прием на протеини, които служат като строителен материал за тялото, за възстановяване на ставите. Също така трябва да избягвате да пиете алкохол и да ограничите консумацията на нездравословна храна, която може да допринесе за развитието на дефицит на витамин B3", казва експертът.

"Важно е да се отбележи, че приемането на ниацинамид непосредствено преди лягане не се препоръчва, тъй като тялото се нуждае от време, за да се адаптира. Въпреки това, някои пациенти отбелязват подобрено качество на съня, докато приемат този витамин. Освен това ниацинамидът помага за повишаване на енергийните нива, което го прави ценна добавка към упражнения и тренировки", допълва още лекарят.

Артрит и артроза - ето каква е разликата между тези заболявания

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес