Лекар: Това е най-добрият летен плод за кръвното и черния дроб

112730
Лекар: Това е най-добрият летен плод за кръвното и черния дроб
Снимка: iStock

Руският ендокринолог д-р Анжела Толмасова споделя, че яденето на кайсии помага за нормализиране на кръвното налягане, подпомага функцията на черния дроб и предпазва от някои форми на рак.

Ползи от кайсиите

Доктор Толмасова обясни защо е полезно да се ядат кайсии. Лекарят отбелязва, че съставът на тези плодове се характеризира с изненадващо висока наситеност на различни полезни вещества, антиоксиданти, микроелементи и витамини. Притежавайки богат набор от ценни хранителни вещества, кайсиите са много полезни за предпазване от рак, сърдечни и чернодробни заболявания.

Пречистване на черен дроб - тази напитка е най-добрият лек

„Кайсиите съдържат много естествени органични пигменти като каротеноиди, флавоноиди и феноли. Те поддържат имунитета и предпазват от някои форми на рак. Освен това, благодарение на антиоксидантите, кайсиите са полезни за профилактика на сърдечно-съдови заболявания и чернодробни заболявания“, казва д-р Толмасова.

Специалистът допълва, че кайсиевите фибри са ефективно природно средство за подобряване на чревната подвижност и предотвратяване на запек.

Друго важно предимство на тези плодове е способността им да подобряват електролитния метаболизъм и водния баланс в организма, което спомага за нормализиране на кръвното налягане.

Калият, като електролит, играе ключова роля за здравето на здравото сърце и регулира клетъчния метаболизъм. Ако има дефицит на този елемент, клетките просто не могат да „освободят” никакви други вещества - витамини, минерали, хормони, протеини и др. Поради това кайсиите се използват широко за профилактика и лечение на заболявания на сърдечно-съдовата система, нормализиране на кръвоснабдяването, намаляване на отока и поддържане на тонуса на миокарда. Маслото от кайсиеви ядки също показа висока антиисхемична активност: помага за намаляване на количеството вещества в кръвта, които „слепват“ тромбоцитите и образуват кръвни съсиреци.

Пектинът и целулозата, на които е богатата кайсия, са естествени ентеросорбенти. Преминавайки през храносмилателната система, те адсорбират токсични замърсители и ги извеждат от тялото по естествен начин. Също така, пектинът и целулозата на кайсията са естествени вещества, които нежно стимулират чревната подвижност, помагайки за облекчаване на запека и облекчаване на „мързеливите черва“.

„Сушените кайсии са източници на фитоестрогени, необходими по време на менопаузата“, добавя д-р Анжела Толмасова.

Лекарят също така посъветва този плод да се консумира с цел подобряване на състоянието на кожата и очите - това се дължи на насищането с витамин А, които се съдържа в големи количества в кайсиите.

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Как можете да разберете какво не е наред с тялото ви по вкуса в устата ви?

За лекуването на какво се използва липовият цвят

Без холестерол и отоци: 5 зеленчука, които трябва да добавите в чинията си

3 знака, че непохватността ви е симптом на опасни заболявания

Лекар: Откажете се от тези храни и щитовидната жлеза ще ви благодари

Лекар: Тази храна ще свали кръвната захар до 3,8 mmol/l само за 1 седмица

Този летен плод забавя стареенето

Лекар: Хората с това заболяване трябва да ядат кисело мляко

Поставете ТОВА до леглото си вечер - ще си благодарите на сутринта

Смес от 3 съставки чисти холестерола и сваля кръвното

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com