Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това е единственото нещо, което никога не трябва да правите, ако имате болки в ставите

12 юли 2024, 17:05 часа

Болката в ставите вероятно е доста назад в списъка ви с желания. Това може да повлияе на вашата мобилност, сън и качеството на живот като цяло. Истината е, че тялото ви говори с вас и може да използва ставите ви като мегафон.

Още: Тази закуска може да намали риска от често срещано белодробно заболяване

„Болката в ставите, както всяка друга болка в тялото, е сигнал, че нещо може да не работи правилно в нашата мускулно-скелетна система“, казва д-р Джефри Зарин, доктор по медицина, ортопедичен хирург, специализиран в хирургия за смяна на стави.

Разбирането на болката в ставите е от решаващо значение. „Лечението трябва да бъде съобразено с диагнозата, така че е важно да се разбере откъде точно идва болката“, казва д-р Георгий Брусованик, доктор по медицина, ортопед.

Част от това лечение може да включва избягване на определено изкушение. Експертите споделят едно нещо, което да не правите, когато изпитвате болки в ставите (и какво да правите вместо това).

Какво все пак е става

Преди да навлезете в нещата, които трябва и не трябва да правите при болките в ставите, може да е полезно да разберете какво е това.

„Ставата обикновено се определя като пресечна точка между костите в нашето тяло и включва всички части на тялото, които позволяват на ставата да се движи по подходящ начин“, казва д-р Зарин. „Това включва мускулите, хрущялите, връзките, сухожилията, ставната течност и други тъкани около ставите, за да ги поддържат здрави и да се движат правилно.“

Когато има болка, това означава, че един от тези компоненти може да е наранен или да не функционира правилно.

Какво причинява болки в ставите

Болката в ставите се засилва, когато тъкането в ставите се влоша. „Това обикновено води до подуване на ставата, което става топло и болезнено както от възпалението, така и от свързаното подуване“, казва д-р Джеймс Б. Чен, доктор по медицина, ортопедичен хирург.

Д-р Зарин казва, че често срещаните виновници включват определени видове дейности, които увеличават възпалението или отслабват стабилността на ставите, затлъстяване, лошо хранене и заседнал начин на живот.

Кое е най-лошото нещо, което можете да направите, когато имате болки в ставите

Никога не трябва да натискате там, където има болка, като продължавате с това, което причинява или изостря проблема. „Ако имате болки в ставите, трябва да избягвате неща, които ги влошават“, казва д-р Зарин.

Например, д-р Зарин казва, че не би било разумно да продължите да бягате на дълги разстояния, ако сте наранили коляното си и има увреждане на хрущяла, защото можете да продължите да влошавате или ускорявате увреждането (вместо темпото на бягане).

„Повтарящото се въздействие върху увредена става може да доведе до дългосрочни последици, включително трайно увреждане на хрущяла – артрит – или непоносима болка и възпаление“, обяснява д-р Зарин.

Лошо е, особено ако обичате да спортувате. И друг лекар споделя мнението на д-р Зарин. „Ако имате болки в ставите, важно е да установите причината и съответно да коригирате дейността си“, казва д-р Чен.

Въпреки това болките в ставите не винаги ви карат да седите на пейката. В зависимост от причината за болките в ставите, специалистът може да препоръча да правите някои любими дейности в умерени количества. „Ако имате лек до умерен артрит на коляното и постоянно изпълнявате повтарящи се упражнения с голямо въздействие, може да обмислите намаляване на честотата на такива дейности за упражнения с по-слабо въздействие, като същевременно добавите упражнения за гъвкавост и стабилизация“, казва д-р. Чен обяснявайки, че добавянето на дни, в които правите упражнения с по-слабо въздействие - като йога и пилатес - може да помогне за намаляване на рисковете от болка в ставите.

„Безопасно е да слушате болката си, за да установите какво можете и какво не можете да направите“, казва д-р Брусованик. Но първо се обадете на вашия лекар. „Ако изпитвате болка, имате нужда от диагноза“, обяснява д-р Брусованик. „Общувайте открито с (вашия) лекар за това откъде идва болката, с каква честота и какви действия могат да я влошат.“

Други съвети за хора с болки в ставите

Не избягвайте напълно упражненията

Това, че имате болки в ставите, не означава, че трябва да отпишете изцяло упражненията. Всъщност пропускането на физическата активност всъщност може да увеличи риска от болки в ставите.

„Упражненията, особено с възрастта, са едно от най-важните неща, които можем да направим, за да поддържаме и подобряваме цялостното си здраве“, казва д-р Чен. „Липсата на упражнения не само ще доведе до загуба на мускули около ставата, причинявайки повече болки в ставите от неоптималната функционалност, но също така ще засегне вашето сърдечно-съдово и цялостно здраве.“

Не пропускайте загрявката и разпускането

Упражнението е страхотно, но е нещо повече от основното събитие. Д-р Зарин споделя, че оставянето на достатъчно време за задвижване на тялото преди тренировка и възстановяване след това е изключително важно.

„Разтегнете се и загрейте преди дейности.“ Д-р Зарин казва. "Лед и охлаждане след активност. Това може да помогне за предотвратяване на наранявания и травми на ставите."

Избягвайте прекомерното лечение

Противовъзпалителните лекарства могат да помогнат за облекчаване на болката, но д-р Зарин предлага да ги използвате пестеливо. „Тези лекарства могат да бъдат полезни за лечение при обостряне на болки в ставите, но имат значителни странични ефекти, когато се използват в дългосрочен план“, казва д-р Зарин. „Използвайте първо други противовъзпалителни техники, ако е възможно, като масаж, разтягане и локални лекарства.“

Какви са дългосрочните решения за болки в ставите

Д-р Чен казва, че зависи от причината за болката в ставите. Медикаменти, хирургия и физиотерапия могат да помогнат. Освен това д-р Зарин казва, че навиците в начина на живот също могат да намалят болките в ставите (и риска от тяхното развитие). Д-р Зарин препоръчва:

Още: Тази диета за ускоряване на метаболизма превръща тялото ви в машина за изгаряне на мазнини

  • Здравословно хранене
  • Поддържане на здравословно тегло
  • Поддържане на форма и гъвкавост
  • Избягване на повтарящи се удари или продължително натоварване на ставите
  • Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

    Цвета Господинова
    Цвета Господинова Отговорен редактор
    Новините днес