Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тиквата може да предотврати тези заболявания

17 септември 2024, 15:53 часа

Ястията с тиква помагат за предотвратяване на заболявания на сърдечно-съдовата, нервната и репродуктивната система, казва руският лекар д-р Александър Созикин. 

От какви заболявания може да ви предпази тиквата?

Според лекаря тиквата съдържа много малко въглехидрати и мазнини -тя е с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, но въпреки това не е подходяща за диабетици.

Кой не трябва да яде тиква - тя влошава тези заболявания

"По-добре е да ядете тиква варена - на пара или варена. Това помага за извеждането на токсините от тялото и ускорява метаболизма", съветва лекарят.

Тиквата е богата на фибри, витамини A, C, B, D, K, PP, карнитин, бета-каротин и минерали: калций, фосфор, желязо, цинк и калий. Семената също са много полезни, отбелязва лекарят и пояснява, че те съдържат антиоксиданти – каротеноиди, токофероли, витамини А, Е, В, F, РР, здравословни мастни киселини, йод, калций, калий, желязо, магнезий, фосфор, цинк, селен , глутаминова и линолова киселина и пектини.

„Хората с повишена киселинност, заболявания на стомашно-чревния тракт и панкреаса не трябва да ядат тиква или трябва да я ядат в малки количества, варена“, споделя д-р Созикин.

Други ползи от тиквата

Тиквата съдържа и груби растителни влакна (фибри). Благоприятният им ефект е свързан със създаването на усещане за ситост, поради което ястията с тиква се препоръчват на хора, които искат да загубят излишните килограми: в пулпата има малко калории (100 грама съдържат само 20–28 kcal), но няма да чувствате глад. 

Също така фибрите, заедно с пектина в състава на тиквата, имат благоприятен ефект върху функционирането на червата като цяло и върху състава на микрофлората, която играе важна роля в поддържането на активността на имунната система на нашето тяло. Освен това диетичните фибри поддържат нормални нива на кръвната захар и подобряват храносмилането. Здравословният прием на фибри (25-30 грама на ден) е една от мерките за предотвратяване на рак на дебелото черво. Включването на тиква в ежедневната ви диета ще ви помогне да компенсирате дефицита на диетични фибри.

Тиквата съдържа вещества, които са строителни материали за образуването на фитоестрогени (растителни аналози на женските полови хормони) в организма. Те поддържат младостта на кожата, предпазват кръвоносните съдове от отлагането на холестерол в тях и подобряват работата на нервната система. Ето защо тиквата е особено подходяща за жени от напреднала възраст, които имат намалено производство на собствени естрогени.

Тиквата е полезна и за мъжкото здраве. Витамин Е, цинк и L-аргинин, съдържащи се в семената, имат положителен ефект върху функционирането на простатната жлеза. В допълнение, мъжете се нуждаят от цинк, за да поддържат здрави кости и стави. А калият заедно с магнезия поддържат нормалната сърдечна дейност.

Тиквените семки са много полезни. Те съдържат мазнини, протеини, витамини и минерални соли. Те се използват за пречистване от паразити, така че сушени тиквени семки често се дават на деца, за да предотвратят подобни проблеми.

Тиквата се усвоява перфектно от тялото. По-специално, когато ядете сурова каша, можете да облекчите възпалението на червата и да подобрите функционирането на жлъчния мехур. Сокът от тиква се използва при настинки и болки в гърлото. Редовната консумация на тиква ще подсили имунитета ви и ще ви предпази от вредното въздействие на вируси и бактерии. Тиквената пулпа има диуретично и слабително действие и почиства добре целия организъм.

При чернодробни заболявания се препоръчва консумацията на сурова тиквена каша или приготвянето на каша от нея.

Засаждане на тиква - кога е най-добре да се прави

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес