Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тези зеленчуци могат да намалят риска от деменция

08 септември 2024, 15:56 часа

Русикият лекар Зухра Павлова коментира как яденето на зелени листни зеленчуци може да помогне за предотвратяване на развитието на деменция.

„Като част от превенцията на деменцията най-важните продукти от тази диета според учените са зеленолистните зеленчуци.

Зеленчуците, които предпазват от деменция

Наличието на антиоксиданти, висока хранителна стойност, голямо количество витамини и минерали са причината зеленолистните зеленчуци да имат превантивен ефект срещу деменция. Флавонолите, открити в броколите и спанака, са свързани с по-бавни темпове на когнитивен спад.

Здравен съвет за деня, 4 септември: Лекар: Сложете това във водата и тази напитка ще ви предпази от деменция

"Изследователите са открили, че хората, които ядат зелени листни зеленчуци, имат мозък с 19 години по-млад от тези, които ядат малко зелени листни зеленчуци. Препоръчвам ви да обърнете специално внимание на броколите, ако още не сте го направили. Този вид зеле има уникални свойства. Броколите съдържат мощно онкопротективно вещество сулфорафан, което помага в борбата с крайните продукти на напредналата гликация (вредното въздействие на пържени и пушени храни), което предотвратява ранното стареене. Зеленчукът съдържа и много фолиева киселина (витамин В9), която намалява риска от злокачествени тумори. А освен всичко броколите са вкусни", казва докторът.

Броколите са полезни за множество системи в човешкото тяло.

Поради наличието на антиоксиданти и вещества, които насърчават детоксикацията на организма в броколите, този вид зеле предотвратява образуването на ракови клетки. Проучванията показват, че редовната му употреба значително намалява риска от тумори на дебелото черво, млечните жлези, яйчниците и други органи. В този случай е достатъчно да ядете само 50-100 гр броколи на ден, за да постигнете този ефект, казва лекарят.

Броколите насърчават отслабването. Факт е, че това зеле съдържа много витамин К, а той от своя страна спомага за усвояването на витамин D. Последният, както е известно, предотвратява отлагането на мастна тъкан и предпазва тялото от наднормено тегло.

Броколите се отличават с високо съдържание на фибри. Този компонент се намира в големи количества в броколите. С помощта на фибри се активира възстановяването на увредените тъкани на вътрешните органи, както и се установява чревната микрофлора и се подобрява функционирането на храносмилателната система като цяло.

Броколите са богати на омега-3 мастни киселини. Тези вещества предотвратяват появата на заболявания на сърдечно-съдовата система , а също така предотвратяват атеросклерозата и други заболявания.

Броколите съдържат каротеноиди, които са много полезни за зрението. На първо място те предотвратяват образуването на катаракта.

Забавяне на процеса на стареене. Тъй като броколите съдържат много антиоксиданти и витамин С, бета-каротин и гореспоменатите каротеноиди, редовната им консумация води до подобряване на метаболизма, ускоряване на метаболизма и забавяне на процеса на стареене.

В броколите също има голямо количество диетични фибри. Те предпазват стените на стомаха от бактерии, които причиняват язва и други подобни заболявания.

Благодарение на наличието на кемпферол в състава си, броколите тонизират кръвоносните съдове, като същевременно запазват тяхната еластичност. В допълнение, това вещество като цяло има положителен ефект върху имунната система и помага за елиминирането на токсините от тялото.

Подобно на други членове на „семейството на зелето“, броколите ефективно регулират нивата на холестерола в кръвта.

Учени: Този симптом на деменция се появява през нощта

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес