Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тези зеленчуци могат да доведат до мазнини в корема

27 октомври 2023, 14:13 часа

Зеленчуците обикновено се считат за основен продукт във всяка балансирана диета, но дори и такива привидно здравословни храни могат потенциално да допринесат за появата на мазнини в корема по някакъв начин – това включва всеки газообразуващ зеленчук, както и тези, които са приготвени чрез пържене.

Зеленчуци и мазнини в корема

Диетологът д-р Джеси Федер споделя, че тази растителна храна е естествено с ниско съдържание на калории и нейната консумация няма да доведе директно до появата на коремни мазнини. Известно е също, че някои зеленчуци причиняват газове, подуване на корема и дразнят червата, което може да повлияе на храносмилането и метаболизма ни. Освен това експертът посочва, че „всички тези растителни храни, които са приготвени в твърде много масло или олио, пържени или покрити с високо съдържание на мазнини (масло, сирене, мазни сосове/дресинги), могат да доведат до коремни мазнини”.

Чаят от този зеленчук топи мазнините в корема - той е тайната на французойките

Някои от коментираните растителни храни са известни с потенциала си да предизвикват газове, подуване и дразнене в храносмилателната система, което впоследствие може да повлияе на храносмилането и метаболизма ни. Сред тези виновници са броколи, зеле, аспержи, брюкселско зеле и карфиол. Те със сигурност са здравословни и съдържат множество ползи за здравето, но могат да бъдат дразнещи за тези с чувствителна храносмилателна система.

„Изброените храни обикновено са с високо съдържание на неразтворими фибри и определени въглехидрати, които под въздействието на чревните бактерии ферментира и това води до газове/подуване на корема. Това може да раздразни червата и потенциално да причини възпаление и да повлияе на метаболизма“, заявява д-р Федер.

мазнини в корема

Въпреки това експертът добавя, че в случая най-опасни са напоените с масло, олио или гарнирани с мазни топинги и сосове зеленчукови ястия. Тези добавки водят до значително натоварване с излишни калории и възпалителни мазнини - когато се консумират в излишък, имат потенциала да допринесат за натрупването на коремни мазнини.

Д-р Федер заключава, че зеленчуците, които имат минимални количества от тези трудни за смилане въглехидрати, обикновено се понасят най-добре от храносмилателната ни система. Примери за това са моркови, краставици, чушки, зелен фасул, патладжани и тиквички. Освен това съдържанието на калории в тях може да бъде значително намалено чрез задушаване, тъй като този метод елиминира необходимостта от готвене в масла или мазнини.

„Като цяло, няма конкретен зеленчук, който трябва да бъде напълно изключен, за да се избегне натрупването на коремни мазнини. По-скоро поддържането на добре балансирана диета с акцент върху управлението на порциите, методите на готвене и включването на разнообразна гама от зеленчуци е от решаващо значение за насърчаване на цялостното здраве“, казва експертът.

Още: Гастроентеролог: Този зеленчук топи мазнините в корема, яжте го всеки ден

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес