Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тези симптоми се появяват малко преди инфаркт

16 януари 2024, 15:53 часа

 

Инфарктът на миокарда обикновено се причинява от холестеролни плаки, които блокират достъпа на кислород до сърдечния мускул. Само спешна операция, извършена не по-късно от 60-90 минути след началото на пристъпа, може да спаси пациента. Ето защо е жизненоважно да знаете симптомите, които го предхождат. Руският кардиолог Анастасия Фомичева споделя кои са те - тежест и изгаряне в гърдите, внезапни пронизващи болки в сърдечната област, врата, лопатката или корема. 

3 симптома, които се появяват непосредствено преди инфаркт 

Според кардиолога Анастасия Фомичева рискът от миокарден инфаркт при мъжете е приблизително пет пъти по-висок, отколкото при жените. Прединфарктното състояние се характеризира с два вида сърдечни симптоми. 
Типичните прояви са придружени от интензивна болка в гърдите, задух, тахикардия, аритмия и хипотония. За нетипични симптоми се счита тежка слабост, гадене, повръщане, стомашна болка, задушаване, загуба на съзнание, тревожност и панически страх от смъртта. 
Д-р Анастасия Фомичева посочва три основни сърдечни симптома, които сигнализират за началото на острия период. Тя пояснява, че според описанието на пациентите те са придружени от три усещания: гърдите се усещат като притиснати от железен обръч или върху тях лежи тежка чиния; в гърдите, сякаш гори огън или се излива вряла вода; внезапни бодливи болки. 
“Подобни състояния могат да възникнат в областта на шията, долната челюст, лявата ръка, под лявата лопатка, в горната част на корема. Те не спират нито в покой, нито след прием на лекарства, имат вълнообразен характер и продължават от 20 минути до няколко часа” казва експертът.  

Защо възниква инфаркт? 

Основната причина е запушване или оклузия на коронарна артерия. Луменът на съда е затворен от обемен тромб, което води до развитие на нарушения на кръвообращението. В резултат на това се развива некроза на сърдечния мускул. 
Има рискови фактори, които увеличават риска от образуване и разкъсване на тромботична плака по време на атака: 
  • наследствена предразположеност към развитие на сърдечно-съдови заболявания; 
  • пол (по-често при мъжете); 
  • напреднала възраст; 
  • захарен диабет тип 2; 
  • високо кръвно налягане; 
  • липса на физическа активност или липса на физическа активност; 
  • при жени, приемащи хормонални контрацептиви; 
  • стрес. 
Други причини за сърдечен удар включват атеросклеротично увреждане на стените на кръвоносните съдове и дислипидемия. Нарушенията на липидния метаболизъм и високите нива на холестерол водят до промени в структурата на плаката. Става рехава, подвижна и расте бързо. 
Други причини - нездравословен начин на живот с неправилно хранене, тютюнопушене и злоупотреба с алкохол, както и наднормено тегло. 
Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист! 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес