Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тези плодове вдигат кръвната захар до небето

09 октомври 2024, 19:15 часа

Когато ядете плодове, тялото ви усвоява фруктозата им. Вашите клетки обаче не могат да използват фруктозата като източник на енергия, тъй като предпочитат формата на кръвната захар, наречена глюкоза. За да разрешат този проблем, ензимите в черния ви дроб превръщат голяма част от фруктозата в плодовете в глюкоза, която след това се освобождава в кръвта ви, което води до повишаване на кръвната ви захар.

Вижте още: Кардиолог: Първият симптом на висок холестерол се появява в очите

Въпреки това, плодовете също съдържат фибри, които помагат да се забави тази преобразувана глюкоза, докато навлиза в кръвта ви. Това е само една от причините, поради които плодовете са по-здравословна закуска или десерт от други богати на въглехидрати храни и напитки като бонбони и газирани напитки, които нямат фибри. И все пак, ако имате диабет, трябва да управлявате приема на въглехидрати като част от общия си план за поддържане на кръвната захар под контрол.

Докато плодовете са отличен източник на витамини и хранителни вещества, някои видове могат да предизвикат скок в кръвната захар, според експертите.

Различните храни имат различен ефект върху нивата на кръвната ви захар, но гликемичният индекс (GI) може да ви помогне да различите доброто от лошото.

За съжаление, някои плодове имат висок резултат в тази скала, което води до потенциален скок на кръвната захар.

В случай, че не сте наясно, гликемичният индекс обяснява с каква скорост тялото ви разгражда въглехидратите до кръвна захар, като храните се класират като ниски, средни или високи.

Това означава, че храни с висок ГИ бързо се разграждат до кръвна захар.

Хората с диабет наричат ​​резки покачвания на кръвната захар като това пикове.

Въпреки че плодовете обикновено имат нисък GI резултат, има някои изключения от това правило.

Според Diabetes.co.uk плодовете с по-висок ГИ включват банан, портокал, манго, стафиди и фурми.

Здравният портал обяснява, че яденето на храни с висок ГИ „може да бъде опасно“ за хора с диабет.

В него се казва: „За тези, които произвеждат собствен инсулин, храните с висок ГИ могат да принудят тялото да се опита да произведе прилив на инсулин, за да противодейства на бързодействащите въглехидрати и често срещано последствие от това е чувство на глад в рамките на два до три часа, което може да накара хората, които спазват диета, да копнеят за повече храна.

„За хората с диабет това може да бъде особено опасно, тъй като способността на тялото да контролира нивата на кръвната захар е намалена или изобщо не съществува.

Фурмите съдържат много захар, дори и в относително малко количество. Тази сладост е естествен източник на фруктоза, открита в плодовете. Всяка суха фурма съдържа 67 калории и 18 грама въглехидрати.

Кръвната захар е фактор, който трябва да се контролира внимателно при хора с диабет. Те често се препоръчват за ограничаване на количеството консумирано нишесте и захар. Ето защо хората с диабет трябва да имат предвид, когато използват фурми.

Вижте още: Лекар: Как бирата влияе на кръвната захар и подходяща ли е за диабетици

Хората с диабет обикновено се съветват да не ядат повече от 1 или 2 фурми на ден. Комбинирането на фурми с източник на протеин - като ядки - позволява нишестето в плодовете да се усвоява по-бавно, което помага за предотвратяване на скокове на кръвната захар.

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес