Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тези напитки ще подсилят имунитета ви, пийте ги в сезона на настинките

16 октомври 2024, 11:58 часа

С настъпването на студеното време много от нас започват да се чудят как да стимулират имунитета си и да останат здрави по време на сезона на настинките и грипа. Един от най-достъпните и най-лесните начини да направите това е като се обърне внимание на храни и напитки, които съдържат имуноподдържащи хранителни вещества. Изданието The Health Site пише кои напитки оптимизират имунната система, позовавайки се на експерти. Списъкът с тях включва зелен чай, смути, чай от ехинацея, чай от джинджифил, матча, костен бульон и златно лате.

Напитки за стимулиране на имунитета 

„Зеленият чай е напитка, свързана с имунното здраве, защото е богат на антиоксиданти, наречени катехини“, казва диетологът Ейми Дейвис. В допълнение, епигалокатехин-3-галат (EGCG) е растително съединение, намиращо се в зеления чай, което се свързва с регулирането и модулирането на имунната система. А ако сте чувствителни към кофеин или предпочитате да пиете чай вечер, тогава безкофеиновият зелен чай е идеален.

Лекар: 8 храни, които хората над 50 години трябва да ядат за железен имунитет, здравен съвет за деня, 16 октомври

"Смутитата са вкусни, лесни за приготвяне напитки, които могат да бъдат заредени с имуностимулиращи хранителни вещества. Вземете горски плодове, киви или цитрусови плодове за витамин С, обогатено мляко или портокалов сок за витамин С, авокадо или спанак за витамин Е, конопени семена за цинк, млечни продукти или слънчогледови семки за селен и кисело мляко или кефир за пробиотици. Всички съставки на растителна основа във вашето смути също ще осигурят фибри и растителни съединения", съветва експертът. 

Ехинацеята е богата на имуностимулиращ витамин С, селен, цинк и растителни съединения.

„Богата на антиоксиданти, ехинацеята има имуномодулиращи, противовъзпалителни, антибактериални и антивирусни свойства, което я прави мощна имунна подкрепа“, обяснява диетологът Джули Пейс. Освен това чаят от ехиноцея има прекрасен, леко землист, флорален вкус. 

„Известно е, че джинджифилът има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, помагайки за укрепване на имунната система“, казва д-р Дейвис. Освен това джинджифилът съдържа много растителни съединения и не съдържа кофеин. Добавете малко мед към този чай, за да подобрите имуностимулиращите му свойства.

Матча може да се похвали с набор от растителни съединения, включително полифеноли и сапонини, а една чаша съдържа 13% от дневната стойност на витамин С, както и 4% цинк. Изберете листни и неподсладени варианти за максимални ползи за имунното здраве. 

Костният бульон има удивителен ефект върху вашето имунно здраве.

„Костният бульон е свързан с по-силна имунна система поради съдържанието на колаген и глутамин, които поддържат здравето на червата“, казва д-р Дейвис. Тези хранителни вещества действат като поддържат целостта на чревната лигавица и здравето на чревния микробиом. 

Все по-модерна напитка, златните лате съдържат суперхраната куркума. „Куркумата съдържа куркумин, който е мощно противовъзпалително съединение, което поддържа имунното здраве, поради което златните млечни лате се превърнаха в популярен вариант“, казва Дейвис.

"Други подправки, включително канела, джинджифил и черен пипер, също съдържат имуностимулиращи растителни съединения. Лесно можете да си приготвите тази напитка у дома, като затоплите две чаши от любимото си мляко и добавите чаена лъжичка куркума, полейте с мед и поръсете с канела, сух джинджифил и черен пипер", допълва още специалистът.

Лекар: Няма по-добра билка от тази за имунитета

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес