Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тези храни са пагубни за зрението

02 ноември 2022, 10:36 часа
Реклама

Зрението без съмнение е едно от най-ценните сетива на човек. Но в случая небалансираната диета се отразява негативно и на него.

Общопрактикуващият лекар д-р Ирина Андреева предупреждава, че три популярни групи храни могат да причинят загуба на зрението.

Храните, които са пагубни за зрението 

Между натоварения работен график и желанието за почивка през уикенда, много хора предпочитат бързото хранене пред здравословното.

Лекар разри защо морковите НЕ подобряват зрението

Д-р Андреева пояснява, че съществува тясна връзка между това, което ядете и пиете и скоростта, с която се влошава зрението ви.

Тя посочва и храните, които оказват пагубно влияние върху очното здраве. 

1. Прости въглехидрати

От млякото до макароните, простите въглехидрати са скрити в много популярни ястия.

5 правила да запазите зрението си, когато използвате смартфона си

Експертът пояснява, че простите въглехидрати се свързват с по-висок риск от типичната за възрастта макулна дегенерация, която потенциално може да доведе до загуба на зрение. Това важи най-вече за хората с диабет.

Причината, поради която тези вкусни, но опасни храни могат да изложат очите ви на риск, е, че те се усвояват твърде бързо, което води до рязко покачване на кръвната захар.

2. Захар

Класифицирана също като въглехидрат, захарта може да бъде също толкова вредна за очите ви, ако ядете твърде големи количества от нея. 

Какво се случва със зрението ни, ако всеки ден пием алкохол?

Д-р Андреева допълва, че захарта, както и сладките напитки, увеличават риска от диабетна ретинопатия, която, ако не се контролира, може да доведе до отлепване на ретината и загуба на зрение.

3. Преработено месо

Докато месото е чудесен източник на протеини, преработените месни продукти могат да причинят повече вреда, отколкото полза.

Освен това те са с високо съдържание на сол, което може да причини ретинопатия - заболяване на ретината (задната част на окото).

Кои са най-важните витамини за очите и как да си ги набавим?

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества балансираното хранене, както и прегледа при специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес