Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тези храни борят безсънието

28 септември 2024, 19:04 часа

Докторът на медицинските науки Алексей Данилов споделя, че качеството на съня зависи от нивото на стрес, физическа активност и хранене.

Според невролога основната причина за безсънието са тревожните мисли, от които не можете да се отървете. Проблеми със съня има и при хора със сърдечни заболявания, цистит, стомашно-чревни заболявания.

Храни, които борят безсънието 

Д-р Данилов споделя, че по време на нощна почивка в тялото протичат процеси, които изискват голямо количество енергия. Обилното хранене преди лягане затруднява този процес, предупреждава експертът. В резултат на това тялото не се възстановява напълно за една нощ, което прави по-трудно да се справи със стреса.

Лекар: Този плод ще ви помогне да заспите бързо, той стимулира важен хормон

„Затова вечерята трябва да се състои от лесно смилаеми храни с триптофан, предшественик на мелатонина. Идеалният вариант е пуешко, хумус, печени ябълки, тиква, семки”, споделя д-р Данилов.

Лекарят обръща внимание и на факта, че тези, които отделят време за умерена физическа активност вечер, заспиват по-лесно.

Навикът за преяждане преди лягане често води до развитие на безсъние. По време на сън всички системи на човешкото тяло почиват. Междувременно червата, претоварени с храна, са принудени да изразходват енергия за смилането й, така че не получават достатъчно почивка. Поради дейността на червата, нервната система не може да се отпусне. Ето защо експертът препоръчва да откажете да ядете поне няколко часа преди лягане.

Безсъние може да възникне, ако стаята, в която човек спи, е задушна, тъй като липсата на кислород кара нервната система да изпитва напрежение.

Преди лягане трябва да избягвате и алкохолни и безалкохолни напитки, които действат ободряващо. Това включва чай и кафе, сладки газирани напитки и алкохолни напитки. Най-добрата напитка за бързо заспиване е топла вода с разтворена в нея чаена лъжичка мед. Отварата от лайка и затопленото мляко помага за успокояване на нервната система.

Причината за безсънието може да бъде намалено ниво на магнезий в организма. Най-често пациентите с хипертония, които приемат диуретици, са податливи на това явление, тъй като магнезият се екскретира в големи количества с урината. При липса на магнезий в организма човек става тревожен и неспокоен, което се превръща в пречка за нормалния сън. Следователно, едновременно с приема на диуретици е необходимо да се приемат препарати, стабилизиращи нивата на магнезий. Освен това трябва да се помни, че магнезият се съдържа в тиквичките, марулите и ядките.

Какво помага при безсъние?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес