Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тези хора НЕ трябва да ядат сирене

09 септември 2024, 17:15 часа

Руският лекар-диетолог д-р Татяна Залетова споделя, че ако сте алергични към даден продукт, трябва да го изключите и от диетата си - това се отнася и за сиренето.

Кой не трябва да яде сирене?

Лекарят отбелязва, че при непоносимост към лактоза или млечна захар хората могат да страдат от дискомфорт и коремни спазми, гадене, подуване на корема и кожни обриви. Лактозата се разгражда от ензим, наречен лактаза, който може да липсва от раждането или да намалява с възрастта. В същото време във ферментиралите млечни продукти няма лактоза, тъй като тя се разгражда от ферментирали млечни бактерии.

Сиренето, което е полезно за червата и костите

"Тези пациенти могат да реагират при консумацията на сирене", обяснява диетологът.

Тя добавя, че при алергия към сирене могат да се появят различни реакции, от уртикария и сърбеж до задух и ангиоедем, поради повишаване на имуноглобулините Е.

„При наличие на висок имуноглобулин G към млечния протеин се наблюдават симптоми като немотивирано наддаване на тегло, слабост, кожни обриви и целулит“, отбелязва д-р Залетова.

"Ако имате непоносимост към лактоза и алергия към сирене, трябва да изключите от диетата си всички продукти, които съдържат белтъчини на кравето мляко", казва още специалистът.

Специалистът отбелязва, че продуктът е полезен поради високото съдържание на протеини и микроелементи (фосфор, калций), които имат благоприятен ефект върху функционирането на организма.

„Протеините в сиренето са близки по аминокиселинен състав до протеините на човешките тъкани и органи, така че се считат за най-полезни. Сиренето съдържа и незаменими аминокиселини – лизин и метионин, триптофан”, казва диетологът.

В допълнение, сиренето е доставчик на витамини А, D и група В (В1, В2, В12). Тези микроелементи играят важна роля в поддържането на имунитета и неврологичното здраве.

В същото време специалистът отбеляза, че сиренето е продукт, който съдържа много мазнини и калории. Ако го ядете, без да вземете предвид тази особеност, здравето ви със сигурност ще пострада, а също така ще наддадете на тегло. Диетологът предупреждава, че човек не трябва да приема повече от 70 грама мазнини на ден. 

„30-50 грама сирене на ден са достатъчни, за да ви бъдат полезни. Ако трябва да ограничите мазнините в диетата си, тогава препоръчваме сирене с не повече от 30% масленост, а още по-добре – не повече от 20%“, обяснява диетологът.

Експертът подчертава, че характерно свойство на сиренето е наситеността му със сол, чиито високи дози влияят пагубно на състоянието на кръвоносните съдове, кръвното налягане и са противопоказани за хора с хипертония и наднормено тегло. Освен това, ако консумирате твърде много сол, калцият се отмива от тялото по-бързо.

Сиренето може да бъде вредно и за хора с проблеми като артрит и склонност към мигрена. Сиренето може да допринесе за обостряне на болки в ставите поради голямото количество протеин и главоболие поради съдържанието на тирамин, казва още специалистът.

Какво сирене може да ядете при висок холестерол?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със спецалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес