Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тези 6 храни съсипват здравето на червата

08 октомври 2024, 13:56 часа

Чревният микробиом на всеки човек е толкова уникален, колкото пръстовият му отпечатък и нещо, което никой не трябва да пренебрегва, ако иска да живее по-здравословен и щастлив живот.

Причината е, че „те се състои от трилиони микроби, които реагират на това, с което ги храним“, казва д-р Федерика Амати, диетолог. „Здравето на червата зависи от храната, която слагаме в тях всеки ден.“

Вижте още: Спанак - суров или сварен е по-полезен

Част от това, което прави микробиома на червата уникален, зависи от генетиката, но само в ограничена степен. Не можете да промените гените си, но като ядете храни, които са свързани с „добри“ бактерии, можете да промените своя микробиом.

Ползите често могат да се усетят в рамките на дни, въпреки че д-р Амати предупреждава: „Трябва да я поддържате. Използвам аналогията с градината. Ако имате красива градина, но никога не я поливате или плевите, тя ще страда. по същия начин трябва да се грижите за вашата микробиологична градина."

Яденето на неправилни храни може да наруши микробиома и здравето на червата. Ето кои са най-лошите храни, които трябва да избягвате.

Най-лошата храна за червата

Накратко, това е ултра преработена храна и съдържа множество добавки като консерванти, подсладители и изкуствени оцветители и аромати.

- Колбаси

- Пилешки медальони

- Мюсли с добавена захар

- Кисели млека с добавена захар

- Инстантни супи

- Чипс

Избягвайте всичко с дълъг списък от съставки, включително газирани напитки, различни юфка със сосове и супи, солени закуски и преработени храни“, съветва д-р Стефани Мур.

Пържената храна е отрова за червата

„Видовете масла, използвани за пържене – рафинирани масла от семена като слънчоглед, рапица, царевица или соя – са много повредени от процеса на рафиниране“, казва д-р Мур. Освен това те съдържат много омега-6 мастни киселини, които могат да бъдат много вредни за чревната флора.

„Ако нагрявате, охлаждате и претопляте олио , се образуват продукти на гликиране, които увреждат стените на червата. Не казвам, че никога повече не трябва да ядете пържени картофи, но трябва да намалите количеството пържена храна в диетата си и, между храненията яжте качествени храни, които поддържат чревните микроорганизми."

И не само обичайните пържени храни, като пържено пиле и колбаси, трябва да обърнете внимание. Да речем, поничките са много лош избор - съдържат много захар, рафинирани въглехидрати и пак са пържени.

Захарта е вредна за червата

„Захарта подхранва нежеланите микроорганизми в червата, които след това изтласкват добрите бактерии“, казва д-р Мур.

Освен това захарта няма хранителна стойност – всъщност най-често сме в хранителен дефицит, след като я усвоим, защото използваме хранителни вещества само за да я разградим.

Всички захари са лоши за здравето на червата. Царевичният сироп с високо съдържание на фруктоза, който е силно преработен продукт, е доказано, че е много вреден за състава на чревната микрофлора.

Суровият (непастьоризиран) мед и истинският кленов сироп в малки количества може да имат някои хранителни ползи, но все пак съдържат много захар.“

Вижте още: Червено цвекло - как влияе на кръвната захар и може ли да се консумира от диабетици

 

Изкуствените подсладители са вредни за червата

 

Изкуствените подсладители насърчават разпространението на патогенни или "лоши" бактерии в червата. „Микробиомът в червата се опитва да ги разгради, но тези подсладители са направени от химикали, които микробиомът не знае как да обработи.“

В процеса на разграждане на изкуствените подсладители се създават вредни странични продукти, които убиват добрите микроорганизми.

Някои хора са по-чувствителни към отрицателните ефекти на изкуствените подсладители в зависимост от техния уникален микробиом. Захарните алкохоли, като ксилитола, са по-малко вредни, добавя д-р Мур, „но всички изкуствени подсладители – от сукралоза и аспартам до ацесулфам калий (Ace-K) – трябва да се избягват.“

Внимавайте с протеиновите блокчета и шейкове

Протеиновите добавки бяха запазени за бодибилдъри и спортисти, но днес е обичайно хората, които ходят на фитнес, да пият протеинови шейкове или да ядат протеинови блокчета. Диетолозите са съгласни, че повечето от тези продукти не са полезни за здравето на червата.

„Повечето протеинови блокчета са боклуци“, казва Мур. "Те са високо преработени и съдържат добавки и изкуствени подсладители. Ако имат повече от пет съставки и захарта (включително мед) е в първите пет, това е знак, че трябва да се избягват."

Все пак Мур препоръчва някои видове протеинови прахове, "просто защото сега имаме по-добро разбиране за това колко важно е протеинът да се набави в тялото."

"Моят избор за повечето хора е висококачествен дехидратиран, безвкусен прах, направен от костен бульон. За тези, които са на растителна диета, препоръчвам конопен протеин или друг протеин с една съставка без добавени аромати или други ненужни добавки.", споделя специалистът

Алкохолът е вреден за червата

„Колкото и да обичате вино или бира, да речем, трябва да знаете, че алкохолът е токсичен за черния дроб, невротоксичен и със сигурност токсичен за червата. Знаем, че той убива добрите микроорганизми и причинява смущения в микробиома на червата ви“, казва Мур.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес