Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тази храна сгъстява кръвта най-бързо

19 септември 2024, 14:38 часа

За да осигури на тялото кислород и хранителни вещества, сърдечният мускул изпомпва повече от 7000 литра кръв всеки ден. Колко ефективно ще се проведе този процес зависи и от диетата и навиците на човека. Можете да помогнете на тялото си, като следвате няколко прости правила, отбеляза руският лекар професор Михаил Кутушов. Експертът допълва, че помощта на активен начин на живот, както и специална диета, човек може да контролира нивата на кръвната си захар и се предпази от сгъстяване на кръвта.

„Тестът или тестовете с глюкометър помагат да се идентифицира опасно заболяване на ранен етап“, споделя лекарят, подчертавайки, че високите нива на глюкоза променят състава на кръвта, унищожавайки кръвоносните съдове и сърдечните клетки.

Храната, която сгъстява най-бързо кръвта 

Кардиологът, кандидат на медицинските науки Анна Кореневич потвърди, че консумацията на захар и прости въглехидрати (бял хляб, инстантни зърнени храни и супи и др.), ако присъстват в диетата в големи количества, повишават вискозитета на кръвта и я правят гъста. По същество кръвта става като гъст сироп, което увеличава риска от тромбоза, предупреждава кардиологът.

Лекар: Това е най-добрата напитка за разреждане на кръвта на възрастните хора

Но мазните храни с омега-3 киселини са храните, от които се нуждае сърдечно-съдовата система.

Продуктите с омега-3 мастни киселини „намаляват нивата на холестерола в кръвта и подобряват функцията на съдовите структури“, отбелязва д-р Михаил Кутушов, съветвайки да ядете авокадо, мазна риба и да използвате ленено и ядково масло за приготвяне на ястия.

Освен това за здраво сърце е важно да се контролира холестерола и да се намали консумацията на ненаситени мазнини. Те могат да бъдат намерени в големи количества в бързо хранене, рафинирани храни и полуфабрикати.

Лекарите напомнят и за ползите от редовните умерени упражнения. Сърцето има нужда от тях, както всеки мускул. Отбелязва се, че при спортуване стените на перикарда се укрепват. В същото време вентрикулите работят хармонично, което осигурява стабилен сърдечен ритъм.

Когато в тялото липсва течност, кръвта става вискозна и се движи бавно. Клетките бавно се снабдяват с кислород, а отпадъчните продукти се утаяват по съдовете.

Кардиологът препоръчва пиенето на поне 8 чаши на ден, но не на един дъх - отпивайте непрекъснато през целия ден.

"Но не само трябва да пиете вода, важно е тя да се задържа и да хидратира тялото. За целта трябва да включите растителни храни в диетата си. Има много правилна традиция: да започнете хранене със салати от пресни зеленчуци. Между другото, по-добре е да ядете както плодове, така и зеленчуци преди хранене или между храненията, а не за десерт - така те ще донесат повече ползи. Разреждат кръвта следните храни: сьомга, смокини, чесън, лимони, портокали, маслини, кестени, цвекло, нарове, джинджифил. Следните храни сгъстяват кръвта: алкохол, захар, елда, глог, тлъсто месо, консерви, пушени меса, газирани напитки, банани, картофи", казва още лекарят.

Учени: Тази храна пълни най-бързо кръвта с токсини

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес