Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: След празниците проверете стойностите на този показател в кръвта

15 януари 2024, 19:46 часа

 

Новогодишните празници приключиха и според руския лекар Олга Малиновская е време да проверим стойностите на един показател в кръвта си. Експертът споделя, че този показател е холестеролът.  

Защо трябва да проверите холестерола си след празниците?

 
Д-р Олга Малиновская подчертава, че след празничните тържества мнозина натрупват излишни килограми и нивото на холестерола се повишава. Това може да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания, включително инфаркти и инсулти, предупреждава.  
Лекарят съветва да се следят холестеролните нива ежегодно, особено след периоди на обилно хапване. Д-р Малиновская препоръчва да се изследвате след връщане към нормална диета. 

Също така експертът подчертава, че неконтролираното повишаване на холестеролните нива може да доведе до образуване на плаки в кръвоносните съдове, което от своя страна може да доведе до инсулт и инфаркт. 
Фактори, отключващи висок холестерол
Процесът на липидния метаболизъм ще бъде нарушен, ако се появят следните фактори: 
  • Човек има лоша наследственост. Освен това тялото му е засегнато от негативни фактори на околната среда. 
  • Има процес на нарушение на мастния метаболизъм. Това е проблем, който е симптом на различни заболявания. 
  • При дислипидемия от хранителен тип балансът на мазнините се променя към по-лошо. Основният фактор за това явление може да се нарече неправилна диета на човека. 
Най-често срещаната е хиперхолестеролемия от хранителен тип. Усеща се, ако човек злоупотребява с пържени храни и мазни храни. Проблемът може да стане постоянен, ако хората се хранят по този начин редовно. 
Вторичната дислипидемия е свързана със заболявания, засягащи щитовидната жлеза. Хипотиреоидизмът е придружен от намаляване на нивото на хормона Т3. Степента на използване на холестерола намалява, а глюкозата се увеличава. Балансът на мазнините в тялото се променя, тъй като показателите трябва да се нормализират. 
Холестеролът участва в образуването на жлъчна киселина. Ако изтичането на жлъчката е нарушено, тогава компонентът, който не е бил „използван“, остава в кръвта и постепенно се натрупва. 
В случай на чернодробна дисфункция, синтезът на холестерол също е нарушен. Човек е изправен пред състояние като хипохолестеролемия. 
Увеличаването на количеството холестерол в кръвта е свързано с приема на определени лекарства. Това са диуретици, имуносупресори и т.н. 
Артериалната хипертония често води до развитие на атеросклероза. Стената на кръвоносните съдове се уврежда и там навлизат макрофаги - патогенни клетки. Липидите се поемат от клетките, ако в тялото има твърде много холестерол. В резултат на това настъпва постепенно образуване на атеросклеротични плаки. 
Често срещано патологично състояние е метаболитният синдром. Това са проблеми с метаболитния процес и стабилно регулиране на хормоналните нива. Човек страда от затлъстяване, тялото му е устойчиво на инсулин и се наблюдават други неприятни симптоми. 
Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! 
 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес