Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Само 100 гр от тази риба набавят дневната доза омега-3

31 май 2024, 15:44 часа

За да поддържате нивото на омега-3 полиненаситени мастни киселини, не е необходимо да използвате специални добавки, можете просто да включите само една определена риба в диетата си, каза руския лекар Людмила Фролова.

Мастните киселини са важни за организма, но той не може да ги синтезира сам, затова омега-3 идва само от храната или добавки, обяснява лекарят.

Рибата, която съдържа дневната доза омега-3 само в 100 гр

Людмила Фролова припомня, че полиненаситените мастни киселини играят важна роля в метаболитните процеси, те също така укрепват имунната система, предотвратяват възпалението на ставите и предпазват клетките от ракови мутации. Ето защо е важно да се гарантира, че дневната нужда от мастни киселини е покрита.

Коя е най-здравословната риба?

"Няма нужда да правите сложни изчисления, препоръчителният дневен прием на омега-3 за възрастен човек се съдържа в 100 гр мойва", подчертава докторът.

Тази малка морска риба може и трябва да се консумира постоянно. Това няма да навреди, напротив, мойвата съдържа лесноусвоим протеин и антиоксиданти, които предпазват от хронични заболявания и преждевременно стареене, подчертава терапевтът.

Мойвата съдържа лесно смилаем диетичен протеин. Много добре се разгражда на необходимите аминокиселини, и всичко се усвоява, използва се за изграждане на мускули, хормони и т.н., защото от този протеин отслабваме. Също така мойвата съдържа почти всички незаменими аминокиселини, предимно лизин, който насърчава хематопоезата, работата на ензимите, образуването на антитела. Той стимулира имунната ни система, подобрява синтеза на хормони и колаген, прави кожата красива, укрепва косата, ноктите и ставите.

Балансираният състав от микро- и макроелементи в мойвата спомага за усвояването на калций не само от тази риба, но и от други продукти. Също така е продукт с нисък биохимичен индекс и е полезен за диабетици: метионинът насърчава секрецията на инсулин и намалява нивата на кръвната захар, а комбинацията от лизин и треонин укрепва хрущялната и костната тъкан. Цистинът помага на косата и ноктите да бъдат по-плътни. Сярата в тази риба помага за поддържането на нивата на колагена кожата.

Омега-3 в мойвата помагат за понижаване на нивата на холестерола, борят се с образуването на атеросклеротични плаки, укрепват имунната система и стимулират мозъчната функция. Мойвата също помага за нормализиране на кръвното налягане и предотвратяване на коронарна болест на сърцето, укрепване на кръвоносните съдове. Една порция мойва съдържа дневната нужда от йод.

Лекар: Това е най-добрата риба при диабет и болна щитовидна жлеза

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес