Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар разкри неочаквани ползи от сланината

24 октомври 2024, 20:01 часа

Руският гастроентеролог д-р Юлия Федорова споделя, че сланината е богата на селен, който подобрява здравето и удължава живота. Дефицитът на селен може да предизвика развитието на много заболявания, така че той трябва да се приема редовно чрез храната.

Ползи от сланината за здравето

Лекарят отбелязва, че високото съдържание на калории в този продукт е полезно за спортистите. В същото време не трябва да се забравя за умереността. Възрастен не трябва да яде повече от 30 грама сланина на ден.

Д-р Федорова съветва да купувате само осолена сланина, тъй като пушената сланина съдържа много канцерогени. Още през 2007 г. пушената сланина беше добавена към списъка с храни, причиняващи рак на стомаха. Специалистът допълва, че тази храна не трябва да се консумира от хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, хроничен колит и хепатит. Сланината може да се яде не само в осолена или пушена форма. Може също да се задушава, вари и топи.

Как сланината влияе на жлъчката и холестерола?

„Витамин D, който е отговорен за метаболизма на калция в организма и поддържането на имунитета, се съдържа в големи количества в сланината. Продуктът е богат и на витамини А и група В. Сланината съдържа широк спектър от макро- и микроелементи като натрий, сяра, фосфор, цинк, селен", казва специалистът.

Говорейки за селена, лекарят допълва, че това вещество, което поддържа функционирането на имунната система, има антиоксидантна и противоракова защита, а също така участва в репродуктивната функция. То се намира в коментирания продукт в големи количества - до 20 mcg на 100 гр продукт.

Експертът отбелязва, че редовната консумация на свинска мас в достатъчни количества може да създаде запас от висококачествени мазнини, които са изключително необходими за тялото. Те са важни за изграждането на нови клетъчни структури.

Мазнините също играят важна роля в процеса на храносмилане. Казано по-просто, мазнините могат да активират панкреаса, който освен всичко друго стимулира чревната подвижност.

Кой не трябва да яде сланина?

Продуктът не се препоръчва за хора със заболявания на жлъчния мехур и панкреаса, както и проблеми със стомашно-чревния тракт (гастрит, колит, синдром на раздразнените черва). При повишени нива на холестерол в кръвта е по-добре се откажете от продукта. Тази препоръка се отнася и за хората с наднормено тегло. Деца от тригодишна възраст могат да ядат сланина в малки количества - до 10 гр на седмица без кожа.

Лекар разкри какво ще се случи с холестерола ви, ако ядете по 30 гр сланина на ден

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес