Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар разкри кога сърцебиенето през нощта издава инфаркт

10 август 2023, 07:01 часа
Реклама

Руският лекар д-р Тамара Илинская споделя, че нощната тахикардия ( сърцебиене) понякога се проявява като признак на инфаркт или сърдечно заболяване.

Сърцето обикновено бие от 60 до 90 пъти в минута. Лекарите говорят за тахикардия, когато сърдечният ритъм достигне 140-180 удара в минута. Случва се сърцебиене да се появи през нощта. Лекарят споделя кога то е опасно.

Според експерта в повечето случаи зад нощната тахикардия не се крие нещо животозастрашаващо, но понякога то наистина се оказва тревожен маркер. Доктор Илинская споделя, че учестеното сърцебиене през нощта показва инфаркт. Тя споделя, че в случая е важно и наличието на други неблагоприятни условия в допълнение към тахикардията през нощта.

Нощно сърцебиене и риск от инфаркт 

„Ако страдате от тахикардия, която е придружена от сърцебиене, задух, гадене, виене на свят и мокри, потни ръце, трябва незабавно да се консултирате с лекар. В този случай е възможно тахикардията да е свързана с предсърдно мъждене, сърдечен удар или исхемична болест на сърцето“, споделя терапевтът.

Лекар: За хората над 40 години това е предвестник на инфаркт или инсулт

Също така, д-р Илинская добавя, че е необходимо да се консултирате с лекар, ако нощното сърцебиене зачести и  започне да се появява периодично. Тя добави, че по този начин могат да се проявят както хормонални промени в организма до хипертиреоидизъм, така и тревожни разстройства и стрес, ниски нива на кислород и захар в кръвта.

По принцип сърдечният пристъп е придружен от:

  • стягащи, парещи или болки в областта на гърдите, в лявата лопатка, лявата предмишница, лявата страна на врата, раменете, долната челюст, които продължават повече от 5 минути;
  • недостиг на въздух;
  • повишено изпотяване;
  • слабост;

Характерен признак на сърдечна болка е, че тя се облекчава след прием на нитроглицерин.

Ако се появят такива симптоми, трябва да се консултирате с лекар и да направите електрокардиограма .

Коварството на сърдечния удар е, че симптомите му могат да бъдат различни при жените, мъжете и възрастните хора. При жените доста често симптомите на пристъп не са свързани със сърдечни заболявания.

Следните оплаквания вероятно показват риск от предстоящ сърдечен удар:

  • Гадене, повръщане и болка в стомаха, които не са свързани с недохранване.
  • Остра болка в различни части на тялото (ръка, рамо, челюст, ухо), която се появява периодично и постоянно променя локализацията си.
  • Еректилна дисфункция - при 60% от мъжете с този проблем след известно време е диагностициран инфаркт.
  • Постоянна умора, която не изчезва няколко седмици и дори месеци. 70% от жените, претърпели инфаркт, са имали подобна умора.
  • Замаяност и недостиг на въздух, които се наблюдават в резултат на факта, че в сърцето има недостиг на кислород.
  • Болка и подуване на краката, дължащи се на лошо отделяне на отпадни продукти от тялото поради недостатъчно добро функциониране на сърцето.
  • Безпокойство, страх и безсъние.

Още: Учени откриха коя евтина храна намалява риска от инфаркт с 38%

Важно: Информацията е предоставена за справка! При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар!

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес