Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Ранното оплешивяване при мъжете може да издава сериозно заболяване

05 септември 2024, 13:21 часа

Ранната загуба на коса може да предупреди мъжете за риск от развитие на сериозно заболяване. Руският лекар Оксана Драпкина разкри какво може да издава оплешивяването при мъжете.

Ранно оплешивяване при мъжете 

Смята се, че мъжете с генетично предразположение са склонни към ранна плешивост: алопецията често се наследява. Влияе върху състоянието на мъжката коса и промените в нивото на хормона тестостерон и неговите производни, както и ефектите от хроничния стрес - оказва критично влияние върху целия организъм. Плешивостта може да застраши и тези мъже, които злоупотребяват с пушенето, алкохола или страдат от дефицит на витамини, желязо и цинк.

Вярно ли е, че честото носене на шапка води до оплешивяване?

Оксана Драпкина предупреждава, че мъжете, които започват активно да губят коса на възраст 30-40 години, трябва да бъдат много внимателни към този тревожен симптом. Това е сериозна причина да променят начина си на живот. 

„Ранното оплешивяване, преди 40-годишна възраст, при мъжете е свързано с висок риск от развитие на коронарна болест на сърцето“, казва лекарят и допълва, че това е научно доказан факт.

Лекарят съветва младите мъже, които забелязват, че косата им активно пада, да следят начина си на живот възможно най-внимателно. По този начин може да предотвратят ужасно заболяване.

Според лекаря такива мъже се нуждаят възможно най-рано от:

  • нормализиране на диетата, физическата активност и съня;
  • премахване на лошите навици;
  • по-често подлагане на профилактични медицински прегледи

Интензивен косопад при мъжете е възможен поради тежко нарушение на автоимунната система. В този случай плешивостта може да започне под формата на лезии с различни локализации: на гърба на главата, в теменната или челната област, на слепоочията, брадата, веждите. След като забележите такива плешиви петна, трябва спешно да се свържете с имунолог и андролог. Това е важно не само за запазване на косата, но и за предотвратяване на увреждане на вътрешните органи и системи на тялото.

Твърде честото, както и твърде рядкото миене се отразява негативно на състоянието на косата и скалпа. Хигиенните процедури трябва да се извършват, когато косата е мръсна, а не по някакъв график.

Стресът се отразява негативно на общото благосъстояние, провокира обостряне на хронични заболявания и причинява алопеция. Стресът причинява косопад както при мъжете, така и при жените. Храненето на фоликулите е нарушено, поради което нови косми не растат.

Препоръчително е да се избягват стресови състояния, но това не винаги е възможно. За да намалите вредата от прекомерно нервно напрежение и постоянна умора, трябва да се консултирате с лекар за избор на лекарства. Това могат да бъдат както антидепресанти, така и билкови чайове със седативен ефект.

Косопадът може да бъде причинен от липса на хранителни вещества в организма – витамини, минерали, микроелементи. Лошото хранене на космените фоликули води до тяхното изтъняване и в резултат на това до загуба или изтъняване на косата. Мъжете развиват плешиви петна, които се увеличават с времето. Можете да спрете процеса с помощта на витаминно-минерален комплекс. По-добре е да изберете лекарства заедно със специалист въз основа на резултатите от тестовете.

"Ако се притеснявате за ранно оплешивяване, трябва да се консултирате с лекар или дерматолог, за да обсъдите възможните причини за това състояние", съветва лекарят.

Защо ми капе косата?

Важно: Статията е едиствено с информативна цел и не замества балансираното хранене, както и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес