Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Първи симптом на рак на дебелото черво, който се пренебрегва често

17 октомври 2024, 20:00 часа

Ракът на дебелото черво е все по-често срещано заболяване, засягащо населението, но симптомите се наблюдават рядко, докато не стане твърде късно.

Средно човек има движения на червата между три пъти на ден и три пъти седмично.

Вижте още: Лекар: Какво означават високите стойности на CRP в кръвта и защо е важно да го следим

Това е необходима телесна функция, която помага за изхвърлянето на несмляната храна и други отпадъчни продукти от тялото. Въпреки че изпражненията могат да изглеждат различно по цвят и консистенция поради безобидни причини, като промяна в диетата, те също могат да сигнализират за нещо по-сериозно. Поради тази причина експертите съветват, че е важно да проверите изпражненията си, преди да пуснете водата в тоалетната.

Формата на изпражненията може значително да покаже заболяването. По-конкретно, лекарите предупредиха, че тънките, тесни изпражнения могат да бъдат признак на множество проблеми, включително рак, известен също като колоректален рак.

Въз основа на Бристолската таблица на изпражненията, суровите изпражнения трябва да са с форма на наденица, тънки и покрити с пукнатини. Въпреки че случайните разхлабени изпражнения може да са само признак на запек, те могат също да сигнализират за хронични храносмилателни проблеми като синдром на раздразнените черва (IBS), дивертикулит и дори рак.

Ако изпражненията ви са стегнати, жилави или подобни на молив, това също може да означава, че страдате от запек, което означава, че имате по-малко от три изхождания на седмица. Това може да се дължи на фактори, свързани с начина на живот, като липса на достатъчно фибри, недостатъчно пиене на вода и недостатъчно движение .

Но Fight Against Colorectal Cancer заявиха, че разхлабените изпражнения могат да бъдат признак на обструкции като тумори. Благотворителната организация казва: „ В повечето случаи стегнатите изпражнения, които се появяват рядко, не са причина за безпокойство. Но ако имате лентовидни изпражнения повече от седмица, потърсете медицинска помощ."

Този съвет е подкрепен от здравни експерти от клиниката Mayo в САЩ. Те казват: „Стягането на изпражненията, което се случва от време на време, вероятно е безвредно. Но в някои случаи стегнатите изпражнения – особено ако са тънки – може да са признак, че дебелото черво се стеснява или има запушване.“

Вижте още: Бира - сваля или вдига кръвното налягане

Ракът на червата може да причини и други промени в изпражненията. NHS предупреждава да внимавате за: „Промени във вашите изпражнения, като разхлабени изпражнения, диария или запек, които не са нормални за вас. Може също така да ви наложи да ходите до тоалетната по-често или по-рядко от обикновено."

Кръвта в изпражненията е знак, че трябва да посетите лекар. Независимо дали е тъмна или светла кръв, запишете си час при вашия лекар.

Други симптоми на рак включват:

- Често се чувствате сякаш трябва да акате, дори ако току-що сте отишли ​​до тоалетната

- Болки в стомаха

- Бучка в стомаха

- Метеоризъм

- Отслабване без диети

- Чувствате се много уморени без причина

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес