Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: През август ЗАДЪЛЖИТЕЛНО яжте всеки ден този зеленчук, здравен съвет за деня, 24 август

24 август 2024, 08:00 часа

Август месец е сезонът на свежите зеленчуци, но един от трябва да присъства задължително в ежедневната диета, според д-р В. Пономарева.

Ползи от краставицата

"Ако не пиете достатъчно вода, изяжте прясна краставица, която е 90% вода. Това перфектно компенсира тялото за неговия енергиен разход", казва експертът. 

Зеленият зеленчук ще ви помогне да се отървете от киселини. А ако избършете кожата си с него, можете да облекчите дискомфорта от слънчево изгаряне.

Лекар: Яжте този зеленчук 2 часа преди лягане, за да спите по-добре 

Цялата вода, съдържаща се в краставицата, има способността да премахва всички отпадъци от тялото ви. А ако се консумира редовно, зеленчукът може дори да разтвори камъни в бъбреците.

Краставицата попълва дневния ви запас от витамини. Тя съдържа повечето от витамините, от които тялото ни се нуждае всеки ден. Витамините A, B и C ще подсилят имунната ви система и ще ви дадат тласък на енергия. Можете да подсилите този ефект, като смесите сок от краставица със спанак и моркови.

Краставицата е с ниско съдържание на калории, което я прави идеална храна за тези, които искат да отслабнат. Използвайте я при приготвяне на супи и салати. Ежедневната консумация на този зеленчук ще помогне при хроничен запек.

Сокът от краставица съдържа хормон, от който клетките на панкреаса се нуждаят, за да произвеждат инсулин. В допълнение, така наречените стероли, съдържащи се в краставицата, помагат за понижаване на нивата на холестерола в кръвта. А съдържащите се в зеленчука фибри, калий и магнезий ефективно регулират кръвното налягане – високо и ниско. 

Сокът от краставица лекува възпалени венци. Поставете парче краставица върху езика си и задръжте за 30 секунди. През това време фитохимикалите ще убият бактериите, причиняващи лош дъх.

Богата на силиций, краставицата укрепва съединителната тъкан и спомага за поддържането на ставите здрави. Ако се смеси със сок от моркови, може да намали болката от подагра и артрит чрез намаляване на нивата на пикочна киселина.

Краставицата намалява нивата на пикочна киселина в организма и помага за поддържане здравето на бъбреците.

Краставиците насърчават разграждането, смилането и усвояването на протеини. Ето защо пресни нарязани зеленчуци се сервират с месни и рибни ястия. Продуктът неутрализира киселините, които причиняват метаболитни проблеми.

Всеки над 55 години трябва да яде този евтин зеленчук

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес