Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Постоянната жажда издава тези заболявания

20 юни 2024, 16:17 часа
Реклама

Нормално е да изпитвате жажда, особено през лятото. Но понякога това е симптом на опасни заболявания.

Причини за постоянна жажда

Диетологът Маргарита Королева отбеляза, че ако човек пие 2,5 литра или повече вода на ден, но продължава да изпитва жажда, това е признак на ендокринни заболявания. Една от най-опасните диагнози е диабет тип 2. Лекарите наричат ​​необходимостта от пиене на повече вода полидипсия. Често съпътства метаболитни проблеми, казва лекарят.

Какви болести показва белият език?

В допълнение към захарния диабет има и безвкусен диабет, но тази патология също е придружена от неутолима жажда - тялото едновременно губи много течности.

Постоянното желание за пиене на вода може да показва хипертиреоидизъм или хиперпаратироидизъм, бъбречно заболяване, интоксикация, както и психични и нервни разстройства.

Друга често срещана причина за внезапна силна жажда е слънчев удар или обширни изгаряния. Те се проявяват с гадене, главоболие, обща слабост, треска и поява на зачервяване и мехури по кожата. Въпреки това, каквато и да е основната причина за жаждата, Маргарита Королева посъветва спешно да се консултирате с лекар, за да постави правилната диагноза.

Жажда в жегата

В жегата е важно не само да пиете „правилните“ напитки, но и да спазвате определени правила за тяхната употреба. Не пийте напитки, които са много охладени, тъй като силно охладените течности стимулират потните жлези, като по този начин увеличават изпотяването и увеличават риска от дехидратация и дисбаланс на солта. Ледената вода се абсорбира едва след като се затопли до телесна температура.

Пийте течности със стайна температура и не се увличайте по сладоледа: когато тялото се адаптира към топлината, то неволно губи устойчивостта си към студ и това заплашва с появата на настинки. Леко подсолена вода утолява по-добре жаждата. Помага за компенсиране на загубата на соли от тялото при прекомерно изпотяване. Но лечебната минерална вода (съдържа повече от 10 гр соли на литър) трябва да се консумира само по препоръка на лекар.

Сутрин е полезно да се пият повече течности - това ще помогне за създаването на резерв в организма. И след това през целия ден можете да пиете вода на малки порции.

Дори в горещите дни не се препоръчва да се пие много течности. Излишната течност увеличава натоварването на всички органи, особено на бъбреците и сърцето.

По-добре е да купувате напитки в стъклени (а не пластмасови) бутилки, а негазираната вода е по-здравословна от газираната вода;

В никакъв случай не трябва да утолявате жаждата си с бира или други алкохолни напитки. Алкохолът провокира тежка дехидратация на тялото, увеличава натоварването на сърцето и кръвоносните съдове. Това увеличава преноса на топлина, което е двойно опасно при условия на високи температури.

 Подсладените газирани напитки, включително енергийните, също са нежелателни. Захарта и нейните заместители водят до повишена жажда и апетит. Същото може да се каже и за пакетирани сокове, плодови напитки и квас от магазина, готови охладени чайове. Една лятна напитка трябва да съдържа не повече от 1% захар.

Кафето също допринася за дехидратацията. Затова трябва или да се ограничите до една чаша от напитката сутрин, или стриктно да комбинирате кафе и чаша вода, за да компенсирате веднага загубата на течност.

Какао и горещ шоколад също не трябва да се пият през лятото, тъй като поради добавянето на захар и мляко те имат повишено съдържание на калории, а високата температура на напитката увеличава преноса на топлина.

Сухота в устата - 5 сериозни заболявания, които издава

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес