Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Подробна интерпретация на показателите в пълната кръвна картина

24 октомври 2024, 19:00 часа

Интерпретирането на най-важните параметри от кръвната картина е от решаващо значение за навременното откриване на здравословни проблеми.

Когато имаме някакъв здравословен проблем, лекарите ни карат да направим кръвен анализ, от който могат да се направят много изводи за състоянието на нашия организъм. Много от нас обаче не знаят как да интерпретират най-важните показатели по правилния начин – затова ги обясняваме подробно по-долу.

Вижте още: Кои са най-добрите билки за борба с гъбичните инфекции

Даваме кръв за изследване преди хранене, за да получим максимално реални стойности на параметрите. Причината за това изискване е проста: всяка храна ще промени нивото на кръвната захар и анализът няма да бъде обективен. Също така, най-добре е кръвта да се даде след кратка почивка, поради което обикновено отиваме на проба сутрин. При тълкуването на резултатите компетентен лекар със сигурност ще вземе предвид вашия пол и физиологично състояние.

1. Хемоглобин (Hb)

Основната му функция е да транспортира кислород от белите дробове до тъканите и да отстранява CO2 от тялото. Нормалните показатели за мъжете са 130-160 g / l, за жените - 120-140 g / l.

Ако хемоглобинът е понижен, това показва възможна анемия, загуба на кръв или скрито вътрешно кървене с увреждане на вътрешните органи. Увеличение обикновено се наблюдава при кръвни заболявания и някои видове сърдечна недостатъчност.

2. Еритроцити (червени кръвни клетки)

Това са червени кръвни клетки, които съдържат хемоглобин. Нормалните стойности за мъжете са (4,0-5,1) * 10 до 12 градуса / l, за жените - (3,7-4,7) * 10 до 12 градуса / l.

Излишък на червени кръвни клетки се среща при здрави хора на голяма надморска височина в планината, както и при сърдечни пороци, заболявания на бронхите, белите дробове, бъбреците и черния дроб. Понякога това показва прекомерно количество стероидни хормони в тялото. Липсата на еритроцити показва анемия, остра загуба на кръв, хронични възпалителни процеси. И понякога това се случва в края на бременността.

3. Левкоцити ( бели кръвни клетки )

Те се произвеждат в костния мозък и лимфните възли и предпазват организма от външни влияния. Нормата за всички е (4,0-9,0) h 10 до 9-та степен / l. Излишъкът показва наличието на инфекция и възпаление. Увеличаването им (левкоцитоза) понякога не е свързано със заболявания. Те могат да скочат от физическо натоварване, стрес или бременност.

Но се случва, че левкоцитозата е свързана със заболявания , а именно:

бактериални инфекции;

възпалителни процеси;

алергични реакции;

левкемия;

прием на хормонални лекарства, някои сърдечни лекарства

Но левкопенията (липса на бели кръвни клетки) може да показва вирусна инфекция или прием на определени лекарства, като аналгетици, антиконвулсанти.

4. Тромбоцити

Клетките на съсирването на кръвта участват в образуването на кръвни съсиреци. Нормалното количество е (180-320) h 10 до 9-та степен / l. Ако са повече от допустимото, тогава може да имате туберкулоза, улцерозен колит, цироза на черния дроб. Това се случва и след операция или когато използвате хормонални лекарства.

Намаленото им съдържание възниква под влияние на алкохол, отравяне с тежки метали, кръвни заболявания, бъбречна недостатъчност, заболявания на черния дроб и далака, хормонални нарушения. А също и под въздействието на някои лекарства: антибиотици, диуретици, дигоксин, нитроглицерин, хормони.

5. Утаяване на еритроцитите (ESR или ROE)

Това е индикатор за протичането на някакъв възпалителен процес. Обикновено ESR се увеличава от втория до четвъртия ден от заболяването и достига своя пик по време на периода на възстановяване. Нормата за мъжете е 2-10 mm / h, за жените - 2-15 mm / h. Повишени нива се наблюдават при инфекции, възпаления, анемии, бъбречни заболявания, хормонални нарушения, шок след наранявания и операции, по време на бременност, след раждане, по време на менструация. Намалена скорост се наблюдава при нарушения на кръвообращението и анафилактичен шок.

6. Глюкоза

Концентрацията на глюкоза в здраво тяло трябва да бъде 3,5-6,5 mmol/l . Намаляването на глюкозата показва недостатъчно и неправилно хранене, хормонални заболявания, докато повишаването показва захарен диабет.

7. Общо протеини

Нормата му е 60-80 грама/л. С влошаване на състоянието на черния дроб, бъбреците, недохранване намалява. Това често се случва след тежки диети.

Вижте още: 4 народни метода, които ще успокоят нервите ви и през 2024 г

8. Билирубин

Билирубинът не трябва да надвишава 20,5 mmol/l . Той е показател за чернодробната функция. При хепатит, холелитиаза или разрушаване на червените кръвни клетки, билирубинът се повишава.

9. Креатинин

Креатининът е отговорен за функционирането на вашите бъбреци. Нормалната му концентрация е 0,18 mmol/l . Излишъкът е признак на бъбречна недостатъчност и ако стойността не достигне долната граница, е необходимо повишаване на имунитета.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес