Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Пийте го всеки ден, всеки има нужда от този витамин, здравен съвет за деня, 12 септември

12 септември 2024, 10:46 часа

От Световната асоциация на ендокринолозите разкриха нови данни за витамин Д. Позовавайки се на техните изказвания, руският ендокринолог д-р Елена Малишева обсъди правилата за приемане на вит. Д, които са актуални днес.

Ползи от вит. Д

"Доскоро се смяташе, че само хора с определени проблеми и нарушения в организма трябва да приемат витамин Д. Но сега, ендокринолозите настояват за важността му за всички хора, включително и за здравите", казва д-р Елена Малишева.

Дефицитът на този витамин трябва да се запълни още през есента, за да са здрави костите 

„Това дори не е един витамин, а комплекс от биологично активни субстрати, обединени под общото наименование вит. D. И този витамин е необходим на всички, включително и на здравите хора“, казва лекарят и телевизионен водещ.

Обяснявайки защо е необходим този витамин, лекарите изброява функции, които могат да се изпълняват нормално само ако се доставя в достатъчно количество от коментираното вещество в тялото:

  • Вит. D помага на костите да се формират правилно;
  • Подпомага здравословното функциониране на нервната система и мозъка;
  • Подпомага правилното функциониране и имунитета, предпазвайки организма от инфекции и рак;
  • Намалява нивото на възпаление на съдовата стена, подпомага работата на сърцето и кръвоносните съдове;
  • Регулира нивото на електролитите, предпазвайки от аритмия;
  • Помага за контролиране на нивата на калций и тестостерон, необходими за развитието на мускулите;
  • Нормализира работата на червата.

Защо възниква дефицит на вит. D? За производството му в човешкото тяло е необходимо слънцето (по-специално ултравиолетовите лъчи от клас B). При ясно време можете да получите дневната нужда от витамина, като прекарате около 20 минути на слънце, но в същото време приблизително 25% от тялото трябва да бъде изложено на слънце (да не е покрито с дрехи). Освен това, за да може вит. D да се синтезира от тялото, трябва да сте физически активни. През есента и зимата вече не е възможно да се набавя вит. D по този начин; има твърде малко слънчеви лъчи за тази цел. Облаците, смогът и стъклото също се превръщат в пречки за тях. Хората, които стоят на закрито, дори през лятото, може да не получат това важно вещество в необходимото количество.

Как да си набавим вит. Д?

Например от храната. Големи количества от това вещество се намират в черния дроб на треска, достатъчно е да ядете само 4 грама от този продукт на ден. Други източници включват писия, сафрид, херинга, треска, сьомга, камбала или мляко, обогатено с вит. Д.

Могат да се използват и добавки. Лекарят споделя и каква е нормата за различните възрастови групи и хора със специфични нужди:

  • От една година до 18 години - дневната норма е 1200 IU;
  • От 18 до 70 години - най-малко 600 IU;
  • От 70 до 74 години - 800 IU;
  • След 75 години - до 900 IU;
  • Бременни - 2500 IU;
  • За хора със затлъстяване и предиабет - до 3500 IU.

„Според новите препоръки хората на възраст от 18 до 75 години могат да приемат профилактично вит. Д, без да се измерват нивата му в кръвта. Но все пак е по-правилно пациентите да се изпращат на предварителен анализ, за ​​да се знаят точно какви са техните показатели“, споделя мнението си Елена Малишева.

Лекар: Това е витамин №1, който гарантира дълголетие

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес