Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Парче от тази храна на закуска и мозъкът ви ще работи като часовник

15 юли 2024, 09:38 часа

Не е тайна, че ароматите могат да повлияят на настроението ни и да стимулират нашите рецептори.

Професор Уго Александре Ферейра от университета в Лисабон, Португалия, каза, че ароматът на този продукт не само подобрява настроението, но също така, когато се абсорбира редовно от рецепторите, може да подобри когнитивната функция.

Най-добрата закуска за мозъка 

"Говорим за пържен бекон, който обикновено се яде с яйца за закуска. Това ястие се оказа не само вкусно, но и полезно за дейността на мозъка", казва лекарят.

Невролог: Тези 8 храни са най-полезни за мозъка

Хранителни елементи, съдържащи се в бекона, могат да играят роля за подобряване на когнитивната функция, когато са включени в балансирана диетаа. 

Специалистът допълва, че не само ароматът на бекон, но и миризмите на някои други продукти могат да действат по подобен начин. Експертът отбелязва, че средиземноморската диета, богата на естествени мазнини, е довела до подобрена обработка на информацията в мозъка при тестваните.

Полза и вреда от бекона

Готовият бекон трябва да съдържа свинско месо , сол и подправки. Този продукт може да се похвали със същия здравословен състав като младото свинско месо. Снабдява организма с мастни киселини и протеини. Също така съдържа минерали (калий, магнезий, фосфор, натрий, манган, селен и калций) и мултивитаминен комплекс (PP, A, холин, група B).

Но беконът съдържа много холестерол, така че не трябва да преяждате с този вкусен деликатес.

Беконът е обилна и вкусна храна, която е добре позната във всички кухни по света. Яденето на малко парче бекон всеки ден няма да доведе до напълняване и натрупване на излишен холестерол, а до:

  • регулиране на хормоналните нива;
  • подобряване на работата на черния дроб и жлъчния мехур;

Качественият и пресен бекон в малки дози няма да навреди на никого. На етикетите производителите често декларират наличието на оцветители, аромати и консерванти. Такъв продукт може да предизвика много нежелани реакции: от алергии до хранително отравяне.

Пушеният бекон е по-малко полезен, особено за деца, възрастни хора и сърдечно болни. Пушените продукти са силни канцерогени и могат да провокират онкологични процеси в червата.

Беконът, силно пренаситен със сол, често нарушава водния баланс в организма. Ако се насладите на бекон до насита преди лягане, може да получите подуване и високо кръвно налягане сутрин.

"Не се препоръчва да давате на децата бекон, шунка и други пушени меса, за да избегнете риска от рак в зряла възраст", казва лекарят.

Световният фонд за изследване на рака каза, че родителите трябва да насърчават децата си да намалят или обезкуражават консумацията на пушени, осолени и сушени месни продукти. Проблемът е, че продължителната консумация на такива продукти повишава риска от рак на червата. Представители на Агенцията за хранителни стандарти в Обединеното кралство заявиха, че е възможно да се яде пушено месо за закуска, но в малки количества и не редовно. Едва през последните години изследователите успяха да намерят връзка между консумацията на пушено месо и рака на червата при възрастни. Според учените много случаи на заболяването биха могли да бъдат избегнати, ако консумацията на такива продукти се ограничи до 70 грама на седмица от деца, съобщава BBC.

Топ 5 на най-добрите подправки за мозъка

Важно:Статията не е медицински съвет. Предоставената в нея информация не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес