Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Не яжте сиренето така, вредно е за панкреаса

06 април 2023, 14:50 часа

Сиренето е една от най-консумираните храни. Но оказва се, че повечето от нас го консумират по грешен начин, нанасящ вреда на панкреаса. Доктор Сергей Вялов разкри как е правилно да се яде този млечен продукт.

Как е правилно да се яде сирене без вреда за панкреаса?

Сиренето трябва да се консумира в малки количества, без да се комбинира с други мазнини.

Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат сирене

Според кандидата на медицинските науки д-р Сергей Вялов много хора пренебрегват факта, че този продукт е изключително мазен.

„Сиренето е продукт, който не е погрешно класифициран като мазен, но съдържа около 50 процента или повече животински мазнини“, казва специалистът.

Д-р Вялов пояснява, че голямото количество мазни храни в диетата се отразява негативно на състоянието на панкреаса. Сиренето не е изключение. Лекарят допълва, че консумацията му с други храни, съдържащи мазнини, е изключително вредна. Например, сиренето не трябва да се консумира с масло или наденица.

По колко сирене може да се яде на ден - всеки трябва да знае това

„Ако всяка сутрин ядете сандвичи със сирене и масло, това е достатъчно да навреди на панкреаса ви“, предупреждава д-р Вялов.

Лекарят допълва, че такава закуска дава на тялото голяма доза холестерол и триглицериди. Това увеличава натоварването на панкреаса и предразполага към развитие на атеросклероза. Специалистът подчертава, че сиренето трябва да се яде само в малки количества.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес