Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: НЕ яжте диня, ако имате тези заболявания, здравен съвет за деня, 27 юли

27 юли 2024, 14:48 часа

Дините са противопоказани за пациенти с тежки случаи на сърдечна и бъбречна недостатъчност, както и със захарен диабет. Това споделя руският общопрактикуващ лекар д-р Ярослав Ашихмин, кандидат на медицинските науки. Той добавя, че в други случаи този плод помага за поддържане на водния баланс и нивата на електролитите в тялото.

При кои заболявания не трябва да се яде диня?

"С изключение на изключително тежки случаи на сърдечна недостатъчност и бъбречна недостатъчност, когато има отоци в цялото тяло, приемът на течности не трябва да се намалява. Освен ако няма сериозни проблеми с нарушен електролитен метаболизъм, което е изключително рядко при здрави хора, течността трябва да се намали. А динята е един от плодовете с най-високо съдържание на вода и силен диуретичен ефект. Мисля, че е напълно безопасно за бъбреците да се яде диня. Заради високото си съдържание на захар, този плод може да навреди на хората с диабет", казва експертът и допълва, че той не трябва да се консумира при сърдечна и бъбречна недостатъчност.

Лекар: Яжте динята така за бързо отслабване, здравен съвет за деня, 26 юли

Той отбелязва, че съставът на динята е много добър, съдържа малко сол, така че е здравословен продукт. Той също така посочва, че бъбреците на здрави хора могат да се справят с известно увеличаване на количеството течност, така че динята не е противопоказана за тях.

Полезни свойства на динята

Динята е 90% течност, която не само помага в борбата с жаждата, но също така помага за попълване на липсата на вода в тялото. Не е тайна, че за нормалното функциониране на тялото на възрастен човек са необходими около 2 литра вода на ден, включително тази, получена от храната. Не всеки може да консумира необходимото количество вода, но този вкусен и сочен плод помага да се справите ефективно и приятно с тази задача. Въпреки факта, че динята е с доста ниско съдържание на калории (около 38 kcal), тя напълно засища глада, тъй като съдържа доста фибри.

Подобрява състоянието на кожата и косата - това свойство на динята е от особено значение за представителките на нежната половина на човечеството, тъй като жените са тези, които са най-загрижени за своята красота и младост. Този положителен ефект може да се обясни със съдържанието на витамин А в динята (почти 25% от препоръчителния дневен прием). От своя страна този елемент прави косата по-хидратирана, по-силна и блестяща. В допълнение, витамин А насърчава производството на еластин и колаген, които са отговорни за младата и здрава кожа. 

Динята съдържа аскорбинова киселина, която е важен компонент за стабилното функциониране на имунната система. Витамин С предпазва организма от вирусни и инфекциозни заболявания, а също така предотвратява преждевременното стареене на клетките.

Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете диня всеки ден

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес