Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Могат ли хората с диабет да пият вино и как влияе на кръвната захар

27 септември 2024, 06:00 часа

Повечето хора с диабет могат да пият алкохол, включително вино, стига да нямат друго медицинско състояние, което прави пиенето на алкохол опасно.

Вижте още: Лекар: Какво се случва с холестерола, когато пиете бира

Виното може дори да предложи някои защитни ползи за здравето в малки количества. Най-добре е обаче да сте наясно как алкохолът може да повлияе на диабета и как да го управлявате. Например, може да увеличи риска от хипогликемия (ниска кръвна захар), тъй като пречи на нивата на кръвната захар.

Тази статия обяснява връзката между виното и диабета и предоставя други диетични съвети за хора с това състояние.

Безопасно ли е виното за хора с диабет?

Виното съдържа сравнително ниско ниво на захар, като червените и белите вина съдържат по-малко от 1,5 грама (g) захар на стандартна порция от 5 унции (oz).

Охладителите за вино (които съдържат сок) и другите ароматизирани винени напитки обикновено са по-сладки и често имат по-високо съдържание на захар и калории.

В почти всички случаи обаче съдържанието на захар във виното е малко вероятно да повлияе значително на дневния прием на захар на човек.

Калории и наддаване на тегло

Алкохолът е сравнително висококалорична напитка, особено като се има предвид, че няма хранителна стойност. Например чаша червено вино с тегло 180 g съдържа около 153 калории.

Пиенето на няколко чаши вино на ден може да увеличи калориите, които човек консумира, което потенциално води до наддаване на тегло. Наддаването на тегло може да увеличи риска от някои усложнения на диабета.

Други съображения

Пиенето на алкохол може да причини натрупване на вредни киселини в кръвта и опасно ниска кръвна захар.

Комбинирането на алкохол с обикновени лекарства за диабет, като инсулин и сулфонилурейни препарати, също може да причини ниска кръвна захар.

Освен това симптомите на хипогликемия също са признаци на пиянство, като например:

неясна реч

сънливост

объркване

затруднено ходене

Вижте още: Могат ли хората с диабет да ядат сладки картофи

Безопасно пиене на алкохол

Пиенето на малко количество алкохол от време на време и на пълен стомах е малко вероятно да повлияе значително на нивата на кръвната захар.

Следователно хората с диабет, които искат да пият вино, могат да го правят умерено. Въпреки това е важно те да правят това заедно с балансирана диета и само когато кръвната им захар е добре управлявана.

Кои вина са добри и лоши?

Придържането към сравнително нискокалорични червени и бели вина с ниско съдържание на захар може да помогне на хората да намалят до минимум приема на захар.

Други вина може да имат по-високо съдържание на захар и повече калории. Едно сладко десертно вино, например, обикновено има почти двойно повече калории от червено или бяло вино, при 240 калории на порция от 5 унции. Това количество съдържа и около 11,7 г захар.

Въпреки че няма официални препоръки относно ползите от виното, проучване от 2018 г. отбелязва, че пиенето на червено вино в умерени количества може да има положителни ефекти, свързани с:

сърдечно-съдови заболявания

атеросклероза

хипертония

някои видове рак

диабет тип 2

Няма доказателство, че виното може директно да защити сърцето или да предложи други ползи за здравето. Поради тази причина хората с по-висок риск от сърдечни заболявания, включително тези с диабет, трябва да обърнат особено внимание на ограничаването на приема на алкохол.

Алкохол и кръвна захар

Алкохолът, включително виното, може да увеличи риска от опасно ниска кръвна захар, дори при хора, които не приемат инсулин или други лекарства за диабет.

Черният дроб освобождава глюкоза, за да помогне на тялото да поддържа здравословно ниво на кръвната захар. Освен това трябва да разгражда алкохола. Така че, когато човек пие, черният дроб е по-малко ефективен при освобождаването на глюкоза, когато тялото се нуждае от нея.

Рискът от свързана с алкохола ниска глюкоза е по-висок, когато човек:

напитки на празен стомах

приема лекарства за диабет или инсулин

замества храненето с алкохол

напитки в излишък

Черният дроб отнема около 1-1,5 часа, за да разгради една чаша алкохол. Докато тялото успешно метаболизира алкохола, рискът от ниска кръвна захар продължава.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес