Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар каза най-важното правило за премахване на тромб и как да го превентираме

15 март 2023, 05:20 часа

Тромбозата е сериозно медицинско състояние, което възниква, когато в кръвоносен съд се образува кръвен съсирек, който възпрепятства притока на кръв. Кръвните съсиреци могат да се образуват във вените или в артериите и могат да причинят редица здравословни проблеми, включително инсулт, инфаркт и дълбока венозна тромбоза (ДВТ). Разбирането на причините, симптомите и възможностите за лечение на тромбоза може да ви помогне да защитите здравето си и да предотвратите сериозни усложнения. 

Причини за тромбоза

Съществуват много фактори, които могат да увеличат риска от развитие на кръвен съсирек, включително:

  • Продължително обездвижване: Седенето за продължителни периоди от време, например по време на дълго пътуване със самолет или кола, може да увеличи риска от ДВТ.
  • Хирургия: Голяма операция, особено на краката, може да увеличи риска от образуване на кръвни съсиреци.
  • Бременност: Хормоналните промени по време на бременност могат да увеличат риска от ДВТ.
  • Рак: Някои видове рак могат да увеличат риска от образуване на кръвни съсиреци.
  • Тютюнопушене: Тютюнопушенето уврежда кръвоносните съдове и увеличава риска от образуване на кръвни съсиреци.

Симптоми на тромбоза

  1. Симптомите на тромбоза могат да варират в зависимост от местоположението и размера на кръвния съсирек. Често срещаните симптоми включват:
  2. Подуване: Подуване на засегнатата област, като крак, ръка или око.
  3. Болка: Болка или чувствителност в засегнатата област.
  4. Зачервяване: Зачервяване или затопляне в засегнатата област.
  5. Задух: Задухът, болката в гърдите или изкашлянето на кръв могат да означават наличие на кръвен съсирек в белите дробове.

Възможности за лечение на тромбоза 

Ако подозирате, че имате кръвен съсирек, е важно незабавно да потърсите медицинска помощ. Възможностите за лечение могат да включват: 1:

Разредители на кръвта: Лекарствата за разреждане на кръвта могат да помогнат за предотвратяване на увеличаването на съсирека и да намалят риска от усложнения.

Този вид алкохол повишава холестерола двойно и запушва съдовете

Лекарства за намаляване на съсирека: В някои случаи могат да се дадат лекарства за разтваряне на кръвен съсирек.

Хирургия: В тежки случаи може да се наложи операция за отстраняване на кръвния съсирек.

Предотвратяване на тромбоза

Предотвратяването на тромбозата включва намаляване на рисковите фактори и предприемане на превантивни мерки. Някои начини за предотвратяване на тромбоза включват:

  1. Бъдете активни: Редовните физически упражнения могат да подобрят кръвообращението и да намалят риска от образуване на кръвни съсиреци.
  2. Откажете се от пушенето: Отказването от тютюнопушене може да намали риска от образуване на кръвни съсиреци и да подобри общото здравословно състояние.
  3. Правете почивки: Ако седите продължително време, например по време на дълъг полет, правете почивки, за да се разхождате и да разтягате краката си.
  4. Останете хидратирани: Пиенето на много вода може да помогне за предотвратяване на дехидратацията, която може да увеличи риска от образуване на кръвни съсиреци.
  5. Носете компресивни чорапи: Компресивните чорапи могат да подобрят кръвообращението в краката и да намалят риска от ДВТ.

В заключение, тромбозата е сериозно състояние, което може да доведе до потенциално животозастрашаващи усложнения. Като разбирате причините, симптомите и възможностите за лечение на тромбозата, можете да предприемете стъпки за защита на здравето си и да предотвратите образуването на кръвни съсиреци. Ако подозирате, че имате кръвен съсирек, незабавно потърсете медицинска помощ, за да осигурите бързо лечение и да предотвратите сериозни усложнения.

Калоян Мирчев
Калоян Мирчев Отговорен редактор
Новините днес