Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар каза коя е новата норма за хормоните

12 март 2023, 05:00 часа

Хормоните са химически пратеници, които се произвеждат от жлезите с вътрешна секреция и се разпространяват чрез кръвния поток до различни органи и тъкани в тялото. Нормалните нива на хормоните могат да варират в зависимост от възрастта, пола и индивидуалните фактори, но ето някои общи насоки за нормални нива на хормоните:

  1. Естроген: При жените нормалните нива на естроген варират в зависимост от етапа на менструалния цикъл, но обикновено са от 30 до 400 пикограма на милилитър (pg/mL). По време на менопаузата нивата на естроген намаляват до около 10-20 pg/mL. При мъжете нормалните нива на естроген варират от 10 до 40 pg/mL.
  2. Тестостерон: При мъжете нормалните нива на тестостерон варират от 300 до 1000 нанограма на децилитър (ng/dL). При жените нормалните нива на тестостерон са много по-ниски и варират от 15 до 70 ng/dL.
  3. Хормони на щитовидната жлеза: Нормалният диапазон за хормоните на щитовидната жлеза може да варира в зависимост от конкретния хормон, който се измерва. Например нормалните нива на TSH (тиреостимулиращ хормон) варират от 0,4 до 4,0 милиинтернационални единици на литър (mIU/L), а нормалните нива на T4 (тироксин) - от 4,5 до 12,5 микрограма на децилитър (mcg/dL).
  4. Кортизол: Нормалните нива на кортизол варират през целия ден и са най-високи сутрин, като варират от 6 до 23 микрограма на децилитър (mcg/dL). Нивата намаляват през деня и са най-ниски през нощта, като обикновено варират от 2 до 12 mcg/dL.

Лекар: Този алкохол разяжда черния дроб след няколко глътки

Важно е да се отбележи, че това са общи насоки за нормалните нива на хормоните и индивидуалните нива могат да варират в зависимост от фактори като възраст, пол, медицинска история и лекарства. Нивата на хормоните могат да бъдат измерени чрез кръвни тестове и трябва да бъдат интерпретирани от медицински специалист.

Калоян Мирчев
Калоян Мирчев Отговорен редактор
Новините днес