Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Картофите са задължителни при това заболяване

21 март 2024, 06:55 часа

Картофите са една от най-консумираните храни в света, но въпреки това много диетични режими препоръчват изключването им от диетата поради високото съдържание на нишесте в тях. Руският диетолог д-р Наталия Денисова назова заболяването, при което те трябва да се включат в диетата.

Заболяването, при което картофите са полезни

“За хипертониците и сърдечноболните пресните картофи са полезни като богат източник на калий”, споделя експертът.

Печени картофи с червен пипер по селски: Ето как да си ги приготвите

Специалистът допълва, че тази храна често напълно несправедливо е определяна като вреден продукт.

“Пресен и правилно приготвен, картофът всъщност е много полезен за организма”, казва още специалистът. 

Д-р Денисова обяснява ползите от картофите за хора със сърдечно-съдови заболявания. 

„Поради високото си съдържание на калий, картофите могат да помогнат при хипертония и сърдечно-съдови заболявания. Калият помага за понижаване на кръвното налягане. Освен това зеленчукът е лек диуретик“, споделя лекарят.

Специалистът уточнява, че два-три средни картофа в повече осигуряват повече от половината от дневната нужда на организма от калий. 

„Най-добрият начин да ги приготвите е да запазитте кората им. Може да гу изпечете и във фурната с кората”, отбелязва диетологът. 

Д-р Денисова добавя, че освен калий, картофите съдържат и други минерали под формата на калций, магнезий, желязо и фосфор. Зеленчукът също така осигурява на тялото витамини: например витамини от група В или витамин С. Що се отнася до неговата калоричност, когато картофите се варят или пекат без масло, калориите им не са от значение: 100 грама съдържат 76 kcal. В пържените картофи съдържанието им се увеличава няколко пъти. 

Какво е важно да запомните: прясно сварените, неохладени картофи имат висок гликемичен индекс поради значителната концентрация на нишесте - това означава, че след консумацията им нивото на кръвната захар рязко се повишава. Ако имате диабет, консумацията им трябва да се обсъди с лекар. Варените картофи стават най-полезни след охлаждане в хладилник – скорбялата им се преобразува и се превръща в пребиотик, подпомагащ развитието на полезната чревна микрофлора.

Какво ще се случи с кръвната ви захар, ако пиете сок от картофи

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес