Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Какво показват левкоцитите и защо е важно да се изследват

23 октомври 2024, 20:00 часа

Левкоцитите или белите кръвни клетки са от голямо значение за човешкото здраве, те помагат на тялото в борбата с бактериите и техните стойности ни казват дали организма ни се бори с някои преходни промени като възпаления и инфекции или е изправен пред по-сериозни заболявания . Освен в кръвните изследвания, повишен брой левкоцити може да има и в урината, което най-често е резултат от възпалителен процес в горната или долната част на уретрата.

Вижте още: Кардиолог: Орехи - вдигат или свалят холестерола

Възможни процеси

Има няколко причини за появата на левкоцити в урината и сред тях е инфекция на отделителната система.

Това е честа причина за появата на левкоцити в урината като реакция на имунната система в борбата с бактериите . Инфекциите могат да засегнат всяка част от пикочната система, включително пикочния мехур, уретрата или тръбата, която пренася урината от бъбрека към пикочния мехур и бъбреците. Въпреки че инфекциите на пикочните пътища са възможни и при двата пола, те са по-чести при жените, тъй като тяхната уретра е дълга само три сантиметра, докато при мъжете е дълга цели 16 сантиметра.

Някои от типичните симптоми, които показват тази инфекция, са:

Болка или парене при уриниране

По-чести ходения до тоалетната и позиви за уриниране

Мътна или миришеща урина

Болка в корема, гърба или отстрани

Гадене и повръщане

Треска и втрисане

В допълнение към употребата на червена боровинка, която се е доказала като добро средство за лечение, лекарят може да предпише и употребата на антибиотици, които ще локализират инфекцията и ще ви отърват от бактериите. Лечението зависи от това колко тежка е инфекцията и колко сте податливи на нея. Ако все още чувствате симптоми въпреки приема на доза антибиотици, свържете се отново с Вашия лекар.

Камъни в бъбреците

Появата на левкоцити в урината също може да показва камъни в бъбреците, кристали, които се образуват , когато калций и други минерали се натрупват в урината. Те могат да бъдат с размер на грахово зърно до размер на топка за голф, което може да блокира потока на урината. Мнозина, които са се сблъскали с камъни, казват, че тази болка е непоносима и някои от симптомите са следните:

Остра болка в стомаха, отстрани, в гърба или в слабините

Кръв в урината

Гадене, повръщане, изпотяване

Честа нужда от уриниране

Болка при уриниране

Мътна или миришеща урина

Вижте още: Лекар: Първи симптом на рак на дебелото черво, който се пренебрегва често

Болката често започва внезапно и идва на вълни. В зависимост от размера на камъните може да не се нуждаете от нищо повече от болкоуспокояващи и пиене на много вода, за да преминете камъните, докато ако камъните са заседнали в пикочните пътища , може да се нуждаете от операция или лечение за разбиване на камъка, след което по-малки части се отделят от тялото чрез урината.

Възпаление

Възпалението в тялото, което може да възникне в резултат на някакво заболяване, инфекция или нараняване, също причинява освобождаване на левкоцити. Симптоми като повишена нужда от уриниране, кръв в урината, висока температура, гадене и повръщане или подуване на краката са знак, че трябва да се свържете с Вашия лекар, за да разберете причината и по-нататъшно лечение.

Други причини

В допълнение към изброените, възможните причини за повишено ниво на левкоцити в урината са:

- някои видове рак (на простатата, пикочния мехур или бъбреците)

- сърповидно-клетъчна болест - отнася се до група генетични заболявания, които засягат хемоглобина

- използване на някои болкоуспокояващи

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес