Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Как влияе виното на пикочната киселина

21 октомври 2024, 21:02 часа

Алкохолът съдържа пурини, които тялото превръща в пикочна киселина. Алкохолът също така пречи на пикочната киселина да напусне тялото. Високите нива на пикочна киселина могат да причинят подагра. Всички видове алкохол, включително виното, могат да повишат нивата на пикочната киселина.

Вижте още: Лекар: Първи симптом на рак на дебелото черво, който се пренебрегва често

Тази статия разглежда ефектите на виното, по-специално върху пикочната киселина, и дали то може да предизвика или влоши пристъпите на подагра. 

Безопасно ли е да се пие вино, ако човек има подагра?

Хората с подагра може да се наложи да избягват или ограничават алкохолните напитки, тъй като те са с високо съдържание на пурини.

Според Фондацията за артрит, всички видове алкохол са с високо съдържание на пурини и експертите препоръчват ограничаване на консумацията на пурини, за да помогнете за справяне с подаграта.

Според преглед на изследвания от 2021 г. множество проучвания показват, че бирата и спиртните напитки са отключващи фактори за подагра, но само някои изследвания добавят виното като отключващ фактор за подагра.

По-стари изследвания от 2004 г. предполагат, че няма връзка между виното и риска от подагра. Освен това някои изследователи смятат, че умерената консумация на вино може да помогне за понижаване на нивата на пикочна киселина и предотвратяване на пристъпи на подагра поради антиоксидантните му свойства. Експертите обаче не са доказали тази теория.

Повечето изследвания в прегледа от 2021 г. установили връзка между случайната консумация на алкохол и пристъпите на подагра, независимо от вида алкохол, който хората приемат.

Авторите на прегледа препоръчват хората с подагра или с риск от развитие на подагра да ограничат приема си на всички видове алкохол, за да помогнат за предотвратяване на подагра.

Има ли разлика дали човек пие червено или бяло вино?

Както червеното, така и бялото вино могат да увеличат риска от пристъпи на подагра.

Ограничаването на приема на всички видове алкохол може да помогне за намаляване на нивата на пикочна киселина в кръвта и да помогне за предотвратяване на подагра.

Вино от череши и подагра

Изследване свързва черешите с намалени нива на пикочна киселина и по-малко пристъпи на подагра. Това включва тръпчиви череши, черешов концентрат и черешови добавки.

Черешите съдържат антоцианини, които имат противовъзпалително и антиоксидантно действие и могат да предпазят от подагра.

Въпреки това, всички видове алкохол повишават риска от пристъпи на подагра, така че хората може да предпочетат да изберат тръпчив сок от череши вместо черешово вино.

Други видове алкохол и подагра

Фондацията за артрит съветва хората да избягват алкохола по време на обостряне на подагра.

Вместо това могат да се стремят да пият 8–16 чаши безалкохолни течности дневно, като поне половината от тях да е вода. Това помага на тялото да изхвърли излишната пикочна киселина и предотвратява други състояния, като камъни в бъбреците.

Според преглед от 2019 г. изследванията показват, че бирата има най-голяма връзка с риска от подагра от всички видове алкохол.

Сред всички алкохолни напитки бирата има най-високи нива на аденин и хипоксантин - два вида пурини.

Други промени в начина на живот, които човек може да направи, за да намали пристъпите на подагра

- Постигане и поддържане на умерен индекс на телесна маса (ИТМ)

- Спазване на диета, която ограничава или избягва храни с високо съдържание на пурини, като червено месо, морски дарове и царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза

Вижте още: Лекар: Какво означават високите стойности на CRP в кръвта и защо е важно да го следим

- Спазване на здравословна диета, която се фокусира върху яденето на зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, нискомаслени млечни продукти и постно месо, като птиче.

- Лекарствата също могат да бъдат необходими за справяне с чести пристъпи на подагра или тежки симптоми. По време на пристъп на подагра почивката и повдигането на засегнатата област и прилагането на лед може да помогне за облекчаване на симптомите.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес