Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Как влияе бирата на пикочната киселина

17 октомври 2024, 19:00 часа

Според често посочваните здравни съвети, една чаша алкохол на ден обикновено е безопасна за жените дневно, а две напитки са безопасни за мъжете. Но ако сте били диагностицирани с подагра или сте изложени на риск от развитие на подагра, може да се наложи да намалите консумацията на алкохол.

Вижте още: Лекар: Какво означават високите стойности на CRP в кръвта и защо е важно да го следим

Подаграта е вид артрит, при който високите кръвни нива на пикочна киселина, страничен продукт от метаболизма, започват да кристализират в ставите, причинявайки болка и подуване, които често са внезапни и тежки. Подаграта обикновено се развива на етапи; в първия стадий нивата на пикочната киселина се повишават, но не причиняват симптоми (наречени хиперурикемия); във втория етап, човек е започнал да изпитва болезнени пристъпи на подагра. С напредването на подаграта става хронична, засягайки повече стави, като времето между пристъпите се скъсява.

Кристалите на пикочната киселина могат също да се образуват в бъбреците и да причинят камъни в бъбреците и могат да се натрупат на различни места в тялото, като например под кожата и да причинят „подутини“, наречени тофи . Хората с подагра също са изложени на риск от сериозни съпътстващи заболявания, включително сърдечни заболявания и диабет.

Ако сте изложени на риск от подагра или сте били диагностицирани с подагра, Вашият лекар може да Ви посъветва да намалите някои храни, които могат да допринесат за симптомите на подагра, като тези с високо съдържание на пурини, които се разграждат до пикочна киселина по време на храносмилането. В този списък има и алкохолни напитки, включително вино, бира и спиртни напитки.

И така, задължително ли е премахването или избягването на алкохола, когато имате подагра? Трябва да говорите с Вашия лекар за препоръки относно консумацията на алкохол и специфичните ви здравословни състояния, здравна история и употреба с лекарства, които приемате.

Тук научете повече за връзката между пиенето на алкохол и подаграта и съображенията, които трябва да имате предвид за оптимално здраве.

Как алкохолът влияе на подаграта

Пиенето на алкохол влияе върху риска от подагра по два основни начина:

Някои алкохоли, особено бира, са с високо съдържание на пурини, които след това се разграждат до пикочна киселина.

Всички видове алкохол – включително бира, вино и твърд алкохол – влияят на процесите в бъбреците, които на свой ред влияят върху това как пикочната киселина се елиминира в урината.

„Алкохолът кара пикочната киселина да се изтегля обратно в тялото, като по-малко изхвърля в урината. Това води до повишени нива на пикочна киселина в кръвта,” казва д-р Теодор Р. Фийлдс , ревматолог в болницата за специална хирургия в Ню Йорк. Когато пикочната киселина не се отделя в урината, тя допълнително допринася за образуването на кристали в ставите, които причиняват силна болка и възпаление, казва д-р Джонатан Гриър, ревматолог от Arthritis & Rheumatology Associates от Палм Бийч, Флорида.

Анализ на множество проучвания за консумацията на алкохол и подаграта - който включва данни за почти 43 000 души - открива "дозова реакция на риска от подагра към консумацията на алкохол". Това означава, че колкото повече алкохол консумират хората, толкова по-голям е рискът от развитие на подагра.

 Кой вид алкохол е най-лошият за подагра?

Всички видове алкохол повлияват подаграта, но въздействието върху пристъпите и симптомите може да варира в зависимост от вида алкохол, в зависимост от това кои изследвания разглеждате. Някои изследвания показват, че бирата е особено вредна при подагра, тъй като съдържа по-високи нива на пурини, които се разграждат директно в пикочна киселина.

Проучване от 2004 г., публикувано в медицинското списание The Lancet, установи, че „алкохолът е силно свързан с повишен риск от подагра“, заключават авторите на изследването.

Рисковете варират според вида на алкохолната напитка:

Две или повече бири дневно повишават два пъти риска от подагра при хората, които не пият бира

Две чаши спиртни напитки дневно увеличават риска от подагра при непиещите с 1,6 пъти

Други изследвания обаче откриват връзка между консумацията на вино и риска от подагра. Проучване, публикувано в American Journal of Medicine през 2014 г., разглежда колко алкохол, консумиран за период от 24 часа, е свързан с повтаряща се атака на подагра. Установено е, че всички видове алкохолни напитки, включително вино, са свързани с повишен риск от повтарящи се пристъпи на подагра. Въпреки че едно питие не е повишило риска на субектите от пристъп на подагра с толкова много, пиенето на едно до две напитки за период от 24 часа е свързано с 36% по-висок риск от повторен пристъп на подагра, в сравнение с тези, които са консумирали без алкохол през този период.

Вижте още: Бира - сваля или вдига кръвното налягане

„От трите вида алкохол виното изглежда най-малко рисково, но все пак може да причини проблем“, казва д-р Гриър. Въпреки това, ако някои хора смятат, че като преминат от бира към твърд алкохол или вино, могат да избегнат бъдещи атаки, експертите искат да коригират това погрешно схващане.

„Оценявам, че има някои противоречия относно ефекта на виното върху подаграта“, казва д-р Фийлдс, но всички видове алкохол изглежда влияят на риска от подагра. „Докато нямаме повече данни, мнението ми за това се оформя от факта, че знаем, че алкохолът има ефект върху бъбреците“, казва той. 

„Следователно, в очакване на допълнителни данни, съветвам моите пациенти с подагра, че алкохолът под всякаква форма може да има неблагоприятен ефект върху подаграта. Както при всяка храна или напитка, които влияят на нивата на пикочната киселина, хората с подагра трябва да им обърнат специално внимание, когато или не приемат лекарства за понижаване на нивото на уратите, или са в ранните етапи на такова лечение. Тогава те са най-уязвими към храна и напитки, които повишават нивото на уратите“, казва д-р Фийлдс.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес