Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Как да изберете най-добрите хранителни добавки за жени

18 септември 2024, 16:00 часа

Ако обмисляте да приемате хранителни добавки и се опитвате да намерите най-добрите мултивитамини за жени, трябва да имате предвид десетки фактори.

Първо, важно е да се вземе предвид, че не всеки човек се нуждае от мултивитамини, особено тези, които имат балансирана диета, нямат известен дефицит на витамини и получават хранителните си вещества по този начин.

Второ, това не е непременно нещо, към което трябва да се впуснете, без първо да говорите с експерт, дори ако сте направили своето проучване.

Още: 10 пълнозърнести храни, които си заслужава да консумирате

Д-р Абисола Олуладе, казва че тези, които „консумират здравословна балансирана храна, изобщо не се нуждаят от добавки, така че най-добрата добавка понякога е без добавка“. Тя обяснява, че „винаги е по-добре да се съсредоточите върху получаването на хранителни вещества от храната“.

Има обаче изключения от това правило, поради което консултацията с вашия лекар винаги е умен избор. Д-р Олуладе обяснява, че например диети като веганство и вегетарианство могат да затруднят поддържането на адекватно ниво на витамин B12.

Има и витамини, които не се намират лесно в хранителни източници, като витамин D, което го прави често срещан дефицит при жените, особено тези с по-тъмна кожа или тези, които не прекарват много време на слънце.

Желязо, фолиева киселина и калций са три други добавки, които могат да бъдат полезни в зависимост от вашия начин на живот, здраве и възраст, както и дали сте бременна или се опитвате да забременеете. Но не забравяйте, че само лекар може да ви каже дали имате истински дефицит.

Какво да търсите при мултивитамините за жени

Сертификати от трети страни: Ако сте направили промени в диетата си и все още търсите витаминни добавки, важно е да знаете, че добавките се регулират като храна, а не като лекарства. Това прави консултацията с вашия лекар още по-важна, тъй като те могат да ви помогнат и да препоръчат най-безопасните опции.

Въпреки че сертифицираният диетолог Серена Пуун също казва, че не препоръчва генерични мултивитамини на клиентите си, освен ако не отговарят на конкретна нужда, има някои фактори, за които според нея е важно да се внимава, ако се интересуват от мултивитамини. Това включва производство във фабрики, които са одитирани от трети страни, като тези със сертификат NSF GMP; направени от екип от лицензирани медицински специалисти, диетолози и/или учени; направени от компания, която работи с почтеност.

Още: 12 начина да си набавите пробиотици чрез храната у дома

Висококачествени съставки: Пуун също предлага да търсите мултивитамини, които са направени без ГМО и обикновени алергени (като соя и млечни продукти), направени без пълнители и с оглед на бионаличността.

Ниска доза: Други съвети, които д-р Базилиан препоръчва за избор на мултивитамини, включват избор на най-ниската доза, която осигурява ползи, и търсене на добавки, които действително можете да понасяте, както и намиране на бюджетни марки, за да гарантирате, че ежедневната ви рутина е устойчива.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес