Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Яжте всеки ден този плод, той е най-полезен за сърцето и червата, здравен съвет за деня, 20 август

20 август 2024, 09:51 часа

Диетологът Наталия Круглова споделя, че включването на ябълки в ежедневната диета помага за предпазване от сърдечни заболявания.

Ползи от ябълките за сърцето и червата 

Диетологът отбелязва, че хората, които ядат ябълки, осигуряват на тялото си микроелемент като калий, който е изключително полезен за сърцето.

„Ябълките съдържат калий. Това е важно за сърдечно-съдовата система. Освен това тези плодове съдържат органични киселини, които за нас са антиоксиданти“, казва докторът.

Здравен съвет за утре, 22 август

Кардиолог: Тази любима храна убива сърцето и вдига холестерола

Д-р Наталия Круглова добавя, че ябълките са източник на големи количества разтворими и неразтворими диетични фибри, включително пектин. Този вид фибри е особено полезен за червата, тъй като стимулира развитието на добри бактерии и благодарение на това подобряване на микрофлората спомага за укрепване на имунната система и когнитивното здраве.

Диетологът обръща внимание и на факта, че дори хора с наднормено тегло и нарушен въглехидратен метаболизъм могат да ядат две до три ябълки на ден.

Други ползи от ябълките

Стойността на прост и популярен плод като ябълката се крие в неговия състав, който е добре проучен. Водата е често срещана съставка на много плодове и зеленчуци. Една ябълка съдържа 80% от нея. Останалите 20% са особено ценни, тъй като съдържат витамини, фибри, въглехидрати, органични киселини, микро- и макроелементи.

За да получите 15-20% диетични фибри, трябва да изядете ябълка с тегло около 200 грама. Този плод е богат на витамини C, K, E, някои витамини от група B (B1 , B6), антиоксиданти и въглехидрати. Ябълките съдържат и минерали: желязо, калий, калций, магнезий, натрий, фосфор и цинк.

Друг интересен момент се отнася до семената. Те съдържат вредно и дори отровно цианогенно вещество - амигдалин. Но ако случайно изядете 1-2 семки, няма да получите никакъв негативен ефект. В допълнение, те съдържат висока доза от такъв важен микроелемент като йод.

Червените сортове обикновено са по-сладки поради повече въглехидрати, следователно по-висококалорични. Зелените, напротив, обикновено са кисели и имат по-малко калории.

фибрите помагат за почистване на повърхността на зъбите. И благодарение на стимулирането на производството на слюнка се получава антибактериален ефект.

Благодарение на съдържанието на антиоксиданти в ябълките намаляват окислителни процеси и увреждане от свободните радикали. Това намалява вероятността от възникване и развитие на много заболявания.

Една средно голяма ябълка е достатъчна за ежедневната ви диета. Хранителните вещества в ябълките помагат за поддържане на цялостното здраве, укрепват имунната система и подобряват функционирането на храносмилателната система.

Тези храни подмладяват сърцето

Важно: Информацията е предоставена за справка. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес