Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Яжте този летен плод за нормално кръвно, здравен съвет за деня, 28 юли

28 юли 2024, 15:00 часа

Руският гастроентеролог д-р Олга Чернова препоръчва консумацията на един вкусен летен плод заради способността му да нормализира кръвното, да пречиства артериите, а също и да оказва куп полезни ефекти върху функцията на тялото и здравето му.

Ползи от прасковата

"Плодът е полезен за възрастни хора, особено за жени. Благодарение на високото съдържание на витамин К, както и на калций и фосфор, предотвратява развитието на остеопороза. Прасковата в диетата на сърдечно болни помага за нормализиране на кръвното налягане, намалява риска от образуване на кръвни съсиреци и укрепва сърдечния мускул. Това се улеснява от наличието на калий в нейния състав", казва лекарят.

Здравен съвет за деня, 28 юли: Лекар: Ако имате високо кръвно, пийте това в жегата

Предимство на продукта са неговите антиоксидантни свойства. Лутеинът и бета-каротинът се борят със свободните радикали, поддържат здравето на клетките и забавят процеса на стареене в организма.

Плодът е полезен и за храносмилателната система, тъй като съдържа най-малко 2 гр фибри на 100 гр продукт. Благодарение на това функционирането на стомашно-чревния тракт се подобрява и тялото се почиства от токсини.

Ценността на прасковата се крие не само във вкуса, но и във високото съдържание на витамини и микроелементи. Плодът е богат на витамин А, който е отговорен за поддържането на младостта на кожата, здравето на очите и регенерацията на тъканите.

Витамин С в състава на прасковата помага за укрепване на имунната система, производството на колаген и изглаждането на бръчките. Благодарение на съдържанието на витамин Е, прасковата е полезна за здрава коса, кожа и нокти. Витамините от група В в комбинация с магнезий подобряват мозъчната функция, облекчават тревожността и нервното напрежение.

Пектинът в продукта премахва излишните мазнини и намалява нивата на лошия холестерол. Редовната употреба намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, сенилна деменция и анемия. Полезен е за хора, които често изпитват стрес, тъй като е естествен антидепресант.

Вреда от прасковите

При консумацията на праскови, трябва да сте наясно с възможните алергии. Причиняват се от отделни протеини в плода. Възможни са реакции както към пресни, така и към преработени плодове. Най-често не засяга дихателната система, засягайки само стомашно-чревния тракт.

Алергията към праскови причинява парене и сърбеж в устата, подуване на устните, обриви по кожата на лицето, гърдите и коленете, диария, гадене и повръщане. Високото съдържание на плодови киселини изисква пълно въздържание от праскови по време на обостряне на стомашна язва и гастрит. 

Плодът може да навреди на здравето на хората с диабет. Диабетиците се съветват да включват плодове в диетата си в малки дози, като задължително проверяват нивата на кръвната си захар преди и след хранене. По-добре е да се ограничите до една праскова на ден и да откажете други сладки през останалата част от деня, съветва още лекарят.

Ядките на прасковите не се препоръчват за консумация. Съдържащата се в тях циановодородна киселина е опасна за човешкото здраве. Използването на прасковени костилки като храна може да причини тежка интоксикация, особено при деца. Признаците на отравяне включват гадене, повръщане, диария, ускорен пулс, припадък и конвулсии.

Лекар: НЕ пийте минералната вода така, вдига кръвното

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес