Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Яжте това 5 седмично и ще забравите за болката в ставите

21 юли 2024, 16:03 часа

Руският лекар Максим Ефимов споделя препоръките си за поддържане на здрави стави с помощта на специално подбрани продукти.

Той отбеляза, че включването на месни и костни бульони, направени от жилави части на месо, като кости и джолан, помагат за доставянето на колаген, ключов градивен материал за ставите.

Храни за здрави стави 

Д-р Ефимов препоръчва да се консумират костни бульони от четири до пет пъти седмично за здрави стави, а желирано месо, което е подобно по състав, един или два пъти. Рибеният бульон също се счита за здравословно ястие за ставите, което насърчава естествената им здравина.

Как да си направим домашен мехлем за болки в ставите?

Специалистът отбелязва, че ключовите компоненти за поддържане на здрави стави са колаген, еластин, протеини и хондроитин сулфати. Също така е важно в диетата да има аскорбинова киселина, която насърчава превръщането на проколагена в колаген.

„В допълнение към споменатите продукти, има редица други продукти, които също насърчават здравето на ставите“, казва руският лекар Ирина Андреева. Тя посочва 8 вида продукти за здрави кости и стави.

Сред тях е рибата с високо съдържание на омега-3 мастни киселини.

"Например това са сьомга, сардини, треска. Омега-3 мастните киселини в състава им помагат за намаляване на възпалението в ставите", казва специалистът.

Плодове и зеленчуци, богати на антиоксиданти също трябва да се включат в диетата. Включително горски плодове (ягоди, боровинки), цитрусови плодове, червени чушки, спанак и зеле. Антиоксидантите в състава им предпазват ставите от увреждане.

Зехтинът съдържа полифеноли. Те имат противовъзпалителни свойства, които са полезни за ставите. 

В допълнение към аскорбиновата киселина, витамин С се съдържа в цитрусови плодове, ягоди, киви, папая и други плодове и зеленчуци. Необходим е за синтеза на колаген.

Чесънът и лукът имат антибактериални и противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат на ставите.

Ядките и семената са богати на витамини, минерали и мастни киселини, които поддържат здравето на ставите.

Куркумата съдържа куркумин, който има силни противовъзпалителни свойства и може да помогне за облекчаване на болките в ставите.

Зеленият чай също е включен в списъка. Той съдържа полифеноли, които могат да имат противовъзпалителни и ставни защитни свойства.

"Придържането към разнообразна и балансирана диета, която включва тези храни, ще помогне за поддържането на здрави стави и ще намали риска от възпаление", казва още д-р Андреева.

Лекар: Яжте тези храни през есента - те ще ви избавят от болки в ставите

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес